Jolán
2 °C
4 °C

Befűtöttek Budapesten

2008.09.18. 11:11
A fővárosi távfűtéses lakások már több mint felében, azaz csaknem 128 ezer 500 háztartásban már melegek a radiátorok. Ez azt jelenti, hogy kedd reggelhez képest majdnem 8500-zal több lakásban kapcsolták be a fűtést.

Balog Róbert, a Főtáv Zrt. szóvivője elmondta, ott indították el utólag a fűtést, ahol korábban jelezték, hogy nem kérik, ám a tartós hideg miatt meggondolták magukat a lakók, vagy ahol eddig a házak fűtési rendszere miatt kellett erre várni.

Idén a rendelkezésre állás határideje - ami szeptember 15. - egybeesett a hideg beálltával. A Főtáv a szerződések alapján 12 fok körül kezdi el a fűtést, hétfőn átlagosan 9,8 fok volt Budapesten, így a háztartások nagy többségben indokolt volt a bekapcsolás.

Budapesten 241 ezer lakás távhőszolgáltatását látja el a Főtáv Zrt., kedd reggel ebből már 120 ezer lakásban voltak melegek a radiátorok. Csak ott nem indította el akkor a fűtést a szolgáltató, ahol ezt külön kérték, vagy ahol az épület fűtési rendszerének állapota nem tette ezt lehetővé.

Szerda este pedig már 128 ezer 488 háztartásban volt fűtés - mondta a szóvivő. Balog Róbert hozzátette: ez azt jelenti, hogy a kedd reggeli adatokhoz képest további csaknem 8500 lakás fűtését kezdték meg. A növekedés abból adódik, hogy több fogyasztó korábban jelezte, hogy nem kéri a fűtés megindítását, de a tartós hideg miatt meggondolták magukat.

A másik ok, hogy több ház megoldotta a fűtési rendszerének hibáját, ami korábban nem tette lehetővé a fűtést - fejtette ki. A korán jött rossz idő nem indokolja kedvezményes tarifa bevezetését - közölte Balog Róbert a Független Hírügynökség kérdésre válaszolva. Mint mondta: mérés szerinti szolgáltatás van Budapesten, tehát nem átalánydíjas.

A fogyasztó csak azt fizeti, amit felhasznált. A szóvivő emlékeztetett, hogy az október elsejei gázáremelés a fűtési számlákban is meglátszik majd. November elsejétől várhatóan 5-6 százalékkal emelkedik a távhőszolgáltatás díja, a pontos számot október 15-én teszik közzé.

Az új tarifákkal először a decemberben kézhez kapott számlákban találkozhatnak a fogyasztók, ezen számlák esedékessége januárban lesz - mondta Balog Róbert.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?