Valér
-2 °C
0 °C

Emelkedik a távhődíj Budapesten

2006.09.07. 16:01
November elsejétől 8,4 százalékkal emelkedik a távhődíj Budapesten - erről a Fővárosi Közgyűlés döntött csütörtökön. Utoljára 2004 októberében emelték a távhőszolgáltatás díját a fővárosban. Egy átlagos pesti lakásban így 10 ezer forinttal drágul a távfűtés.

A távhődíj budapesti emelkedése elmarad a kormány által prognosztizált 18 százaléktól, noha ezt a kabinet a földgáz és az erőművi hőár alapján 2006. augusztus elsején kalkulálta ki - derül ki a Főtáv Zrt. közleményéből, amelyet az Index is megkapott a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén.

Előzőleg a városatyák döntöttek arról, hogy november elsejétől 8,4 százalékkal emelkedik a távhődíj Budapesten. Utoljára 2004 októberében emelték a távhőszolgáltatás díját a fővárosban.

Miért ennyivel emelkedik a távhődíj

A Főtáv közleménye szerint a gáz és az erőművi hőárak drágulása miatt a cég költségei - a gázártámogatás növekedését is figyelembe véve - 20,2 százalékkal nőttek. Az elmúlt években azonban a vállalat műszaki fejlesztéseket hajtott végre, és így 9 százaléknyi költség-megtakarítást ért el. Így összesen a Főtáv energiaköltségei 11,2 százalékkal emelkedtek, ami a távhő árát 4,6 százalékkal emeli. Mivel két éve nem volt lakossági díjemelés, a két év "nem energia jellegű" költségeinek növekedését hozzáadva ehhez a 4,6 százalékhoz, jön ki a mostani 8,4 százalékos távhő-díjemelés.

A díjemelés hatására egy átlagos, 52 négyzetméteres, 135 légköbméteres lakás eddigi 121 ezer forintos éves áfa nélküli távhőköltsége 131 ezer forintra, mintegy 10 ezer forinttal emelkedik.

Döntöttek a díjkompenzációról

A Fővárosi Közgyűlés a távhődíj emelésével együtt módosította a 2007-re szóló díjkompenzációs rendeletét is. Ennek megfelelően a Főtáv Zrt. a 2007. évben 750 millió forintról 825 millió forintra növeli a "Hálózat" alapítványnak nyújtott támogatását, amelyből többen és nagyobb összegű díjkompenzációban részesülhetnek.

A távhőszolgáltatás esetében az egy főre jutó jövedelemhatár 45 ezerről 50 ezerre, a gyermeküket egyedül nevelők esetéáben 55 ezerről 60 ezerre nő.

A távhőtámogatás összege is emelkedik 2007-ben, mert 4000 forintról 4500 forintra emelkedik a januártól áprilisig tartó időszakban, a díjjóváírással folyósított támogatás összege. Szinténj emelkedik a téli rezsitámogatás, 12-ről 16 ezer forintra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!