Szilárda
-4 °C
2 °C

Emelik tarifáikat a fővárosi taxi cégek

2005.08.02. 08:39
A fővárosban a taxitársaságok a hónap folyamán "tarifarendezést" tartanak, azaz emelik a viteldíjat - értesült a Napi Gazdaság. A társaságok látszólag összehangoltan, 7-10 százalékkal emelik áraikat a benzin- és gázolajáremelkedésre hivatkozva.

Az immár hetek, sőt hónapok óta tartó benzin- és gázolaj-áremelkedés miatt a taxitársaságok is kénytelenek a viteldíjakat.

Horváth Pál, a Rádió Taxi ügyvezető igazgatója ezt a lépést nem csupán az említett üzemanyag-drágulással magyarázta, kitért arra is, hogy a személyfuvarozó cégek már jó ideje nem építik be áraikba a KSH által közölt fogyasztói áremelkedést sem. Tájékoztatása szerint a cég átlagosan 10 százalékkal emeli tarifáit augusztus végéig. A rendelésre érkező taxi a kilométerenkénti jelenlegi 176 forint helyett 186 forintot számláz majd. Az utcán leintett kocsi viteldíja nem módosul, hiszen a maximumon, 240 forinton áll most is, míg a szerződéses partnerek 175 forintért kapnak autót a jelenlegi 160 forint után.

A Taxi 2000 ugyancsak lép �- mondták a cégnél -, itt saját számításaik szerint 7-8 százalékos drágulás lesz, attól függően melyik tarifa szerint és mennyit utazik az ügyfél. A bevezetés időpontját még nem döntötték el, ám augusztus végén már bizonyosan az új árakat használják. Ahhoz, hogy egy társaság biztosan rentábilis legyen, még az új díjaknál is magasabb árakkal kellene működnie - tették hozzá.

A BudaTaxi és a Tele5 szintén rendezi a tarifáit - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Dudás Zoltán, a két céget tömörítő Buda Kft. ügyvezető igazgatója. Az áremelést augusztus 1-15 között hajtják végre, s minden tarifát érint majd. Hozzátette, hogy a szerződéses partnerekkel a szükséges tárgyalásokat befejezték. Dudás Zoltán úgy vélekedett, a fővárosi díjemelésekben érdemi különbségek nem lesznek.

Horváth Pál nem hiszi, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kivetni valót talál majd a taxivállalatok (látszólag összehangolt) lépésén, hiszen a drasztikusnak mondható üzemanyagár-drágulás óta nem tud olyan cégről, amely emelte volna árait, így ez a döntés immár elodázhatatlanná vált, s ezt a GVH-nál is tudják. Az előzőekhez hozzátette: szerették volna az alapdíjat is emelni, erről azonban nem a cégek, hanem a Fővárosi Önkormányzat illetékes szervei határozhatnak, ám ezt a döntést a grémium nem hozta meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!