István, Vajk
17 °C
34 °C

Nem lesz taxitarifa-emelés

2008.09.16. 14:31
A fővárosi kabinet nem támogatta keddi ülésén a taxikamara javaslatát a hatósági ár 20 százalékos emelésére. Az indoklás szerint a jelenlegi árak sem érik el még a korábban meghatározott plafont.

A kabinet megtárgyalta "a személytaxi szolgáltatásban legmagasabb hatósági árként alkalmazott viteldíj mértékének módosítása" tárgyú közgyűlési előterjesztés tervezetét. Korábbi ülésén a kabinet további egyeztetéseket kért, mert a taxis szervezetek által kért díjemelési javaslatot nem tartotta teljes mértékben megalapozottnak.

A javaslat értelmében az alapdíj 66 százalékkal, a távolsággal arányos díj kevesebb mint 10 százalékkal emelkedne. Ebből elsősorban az alapdíj 300-ról 500 forintra történő emelését tartotta túlzó mértékűnek a városvezetés. Az egyeztetésen kiderült: öt taxis szervezet továbbra is egyetért a tervezett díjemeléssel.

A Gazdasági Versenyhivatal ugyanakkor Tiba Zsolt főjegyzőnek címzett, szeptember 10-én kelt észrevételében úgy foglalt állást, hogy a "tarifaemelést önmagában nem segítené a piacon tapasztalható anomáliák megoldását, inkább konzerválná a kereslet-kínálat egyensúlytalanságát."

A versenyhivatal hozzáteszi: a társaságok honlapjairól megismerhető tarifák még mindig a hatályos maximum alatt vannak, így még ott is vannak még tartalékok. Emiatt "kétségbe vonható a közel 20 százalékos tarifaemelés szükségessége."

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara a díjemelés mértékével egyetért, de teljesen új alapokra helyezett szabályozást javasolt.

A Főpolgármesteri Kabinet elsősorban e vélemények alapján úgy foglalt állást, hogy ebben a formájában nem javasolja a Közgyűlésnek a maximált tarifa emelését. Felkéri a Gazdasági Bizottságot, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat a taxis szervezetekkel alacsonyabb mértékű alapdíjemelésről.