Ödön
1 °C
11 °C

Nem lesz taxitarifa-emelés

2008.09.16. 14:31
A fővárosi kabinet nem támogatta keddi ülésén a taxikamara javaslatát a hatósági ár 20 százalékos emelésére. Az indoklás szerint a jelenlegi árak sem érik el még a korábban meghatározott plafont.

A kabinet megtárgyalta "a személytaxi szolgáltatásban legmagasabb hatósági árként alkalmazott viteldíj mértékének módosítása" tárgyú közgyűlési előterjesztés tervezetét. Korábbi ülésén a kabinet további egyeztetéseket kért, mert a taxis szervezetek által kért díjemelési javaslatot nem tartotta teljes mértékben megalapozottnak.

A javaslat értelmében az alapdíj 66 százalékkal, a távolsággal arányos díj kevesebb mint 10 százalékkal emelkedne. Ebből elsősorban az alapdíj 300-ról 500 forintra történő emelését tartotta túlzó mértékűnek a városvezetés. Az egyeztetésen kiderült: öt taxis szervezet továbbra is egyetért a tervezett díjemeléssel.

A Gazdasági Versenyhivatal ugyanakkor Tiba Zsolt főjegyzőnek címzett, szeptember 10-én kelt észrevételében úgy foglalt állást, hogy a "tarifaemelést önmagában nem segítené a piacon tapasztalható anomáliák megoldását, inkább konzerválná a kereslet-kínálat egyensúlytalanságát."

A versenyhivatal hozzáteszi: a társaságok honlapjairól megismerhető tarifák még mindig a hatályos maximum alatt vannak, így még ott is vannak még tartalékok. Emiatt "kétségbe vonható a közel 20 százalékos tarifaemelés szükségessége."

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara a díjemelés mértékével egyetért, de teljesen új alapokra helyezett szabályozást javasolt.

A Főpolgármesteri Kabinet elsősorban e vélemények alapján úgy foglalt állást, hogy ebben a formájában nem javasolja a Közgyűlésnek a maximált tarifa emelését. Felkéri a Gazdasági Bizottságot, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat a taxis szervezetekkel alacsonyabb mértékű alapdíjemelésről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?