Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Megegyeztek a taxisokkal, elmarad a sztrájk

2004.05.03. 16:19
Ötszáz taxis demonstrált volna kedden az április elsején életbe lépett drosztrendelet ellen. A tüntetés azonban elmarad. A taxisok érdekképviseleti szervei és a főváros között létrejött megállapodás értelmében a drosztrendelet továbbra is életben marad, de két hónapon keresztül még nem büntetik a rendeletet megszegő személyfuvarozókat.
Elmarad a fővárosi taxisok keddre meghirdetett demonstrációja a Parlament előtt, miután a Fővárosi Közgyűlés kereskedelmi és turisztikai bizottsága, valamint a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara közlekedési osztálya megállapodott, hogy májusban és júniusban nem kell szabálysértési bírságot fizetni a drosztrendeletet be nem tartó taxisoknak, és újabb állomáshelyek létesítésének feltételeit is megvizsgálják.

Hatvannapos moratórium

Rusznák Imre, a bizottság elnöke hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten elmondta: a hatvannapos moratórium ideje alatt a két testület együttműködve megvizsgálja a rendelet által kijelölt 1255 budapesti taxiállomás-hálózat bővítésének lehetőségeit. A Fuvarozók Országos Demokratikus Szövetségének elnöke bejelentette: tekintettel a megállapodásra, nem lesz kedden taxisdemonstráció. A bizottság intézkedik továbbá, hogy a taxiállomásokat üzemeltető kht. az új drosztokat gyorsított eljárással kialakítsa, és közbenjár a fővárosi, illetve a kerületi önkormányzatoknál a közterületi engedélyek soron kívüli kiadásáért. A taxisok szerint legalább kétszer ennyi drosztra lenne szükség.

Eltekintenek a büntetéstől

Antal Attila, a BKIK közlekedési osztályának elnöke közölte: a kamara a moratóriumra tekintettel egyeztetést folytat a taxis érdekképviseleti szervekkel annak érdekében, hogy ne demonstráljanak, ne kezdeményezzenek szervezett megmozdulást, és ne szervezkedjenek a taxiállomás használati díj befizetése ellen. Az április 1-jén hatályba lépett drosztrendelet továbbra is érvényben marad, csupán a ki nem jelölt helyen várakozó vagy utasokat felvevő taxisok szabálysértési büntetésétől tekintenek el az illetékes szervek.

A megállapodás része az is, hogy a szerződő felek felhívják a törvényalkotókat, nyújtsanak segítséget a taxiszolgáltatás alapvető gondjának megoldásában azáltal, hogy a települési önkormányzatok törvényben kapnak felhatalmazást a rögzített hatósági ár és a taxiszolgáltatók számának rendeleti szabályozására.