16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Tiltakozás a Hunyadi tér átalakítása ellen

2007.09.12. 11:39
Újabb terézvárosi fakivágási és mélygarázs-építési tervek miatt a fővárosi közigazgatási hivatalhoz fordulnak a civilek. A Nagymező utcában már tapasztalatot szerzett aktivisták vezetője most a Hunyadi tér megmentéséért is fellép, derült ki egy keddi lakossági fórumon. A Hunyadi tér alatti mélygarázst és a vásárcsarnokot az önkormányzat 75 millió forintért adná oda egy bizonytalan hátterű projekttársaságnak.

Országos és helyi civil szervezetek együtt lépnek fel a terézvárosi Hunyadi tér és az ottani vásárcsarnok megmentéséért. A "Kincsünk a Piac - Hunyadi tér" elnevezésű szerveződés létrehozását Bartha Gabriella kezdeményezte, aki idén nyáron bukkant egy önkormányzati határozatra, amely szerint módosították az úgynevezett szindikátusi szerződést a tér és a csarnok átépítésére.

Több civil szervezet is aktivizálódott

A kezdeményezéshez időközben csatlakozott a Védegylet, valamint Hantos Enikő, a Nagymező utcaiak érdekképviseleti egyesületének vezetője. (A Nagymező utcaiak mindeddig sikeresen védik fáikat egy szintén a terézvárosi önkormányzat által kezdeményezett mélygarázs-építéssel szemben.)

Sőt az Andrássy út 21. lakói is megjelentek a Hunyadi téri iskolában rendezett fórumon, és elmondták: nekik sikerült első fokon pert nyerniük a terézvárosi önkormányzat ellen, amikor egy 400 milliós épületet, saját házukat akarták átjátszani az Amelus Kft.-nek.

Off-shore cég a háttérben

Az Amelus Kft. közben szindikátusi szerződést kötött az önkormányzattal a Hunyadi tér hasznosítására is. A Labor Ltd. nevű Marshall-szigeteki (off-shore) cég által birtokolt Amelus így 75 százalékos irányítást szerezne abban az Európa Ház ZRt.-ben, amely jogot kapna a Hunyadi téri önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek hasznosítására, a csarnok 50 éves használatára és egy mélygarázs építésére.

Az önkormányzat csak 25 százalékot tartana meg az Európa Házban, amelyre átkeresztelnék a Hunyadi téri vásárcsarnokot.

Az Amelus Kft.-ről a fórumon számos kijelentés hangzott el, nagyjából csak annyi bizonyos, hogy a cégről semmi biztosat nem lehet tudni, az önkormányzat mégis 50 évre úgy adná át egy Amelus-irányítású holdingcégnek a csarnokot, hogy az első tíz évben még bérleti díjat sem kéne fizetniük, és utána is csak mélyen a piaci ár alatti, négyzetméterenkénti ezer forintot.

Pályázat nélkül

A közösen megalapítandó projekttársaság a beruházás kezdetekor így mindössze 75 millió forintot fizetne azért, hogy gyakorlatilag az egész teret ellenőrzése alá vonhatná fél évszázadra, az önkormányzat részesedése ugyanis olyan kicsi, hogy érdemi befolyása alig lenne az építkezésre.

Hantos Enikő kifogásolta, hogy az Amelust pályázat nélkül választotta ki az önkormányzat. Bartha Gabriella pedig azt bírálta, hogy a csarnok átépítése után a pincébe kerülnének az eddig a földszinten dolgozó árusok, így zöldséget-gyümölcsöt csak a föld alatt lehetne árulni.

Mi lesz az Európa Házban?

Mindeközben a szindikátusi szerződéssel létrejövő Európa Ház Zrt. a csarnok földszintjén a jövőben kulturális-idegenforgalmi központot akar kialakítani, éttermekkel és más vendéglátóipari létesítményekkel. A befektetővel kötött szerződés alapján a magántulajdonos a csarnokból kialakított Európa Házban, a tér alatt épülő mélygarázsban és a teret övező házak még önkormányzati tulajdonban lévő üzlethelyiségeiben 75 százalékos tulajdonrészt kap.

A Hunyadi téri szabadtéri piacról alig esik szó az önkormányzati tervekben, ezzel a pesti belváros utolsó ilyen nyitott piaca is megszűnne, kifogásolják a civilek.

Mi lesz a fákkal?

A Védegylet jogásza, Várady Tibor elsősorban a fakivágásokat bírálta. A különböző aktivisták információi megoszlottak, hogy a 4-5 szintes mélygarázsépítés miatt a tér egyharmadán vagy kétharmadán kell-e majd kivágni az ősfákat, miközben Terézvárosban az EU által ajánlott 21 négyzetméterrel szemben fejenként csak 0,9 négyzetméter zöldterület jut a lakosságra.

A szindikátusi szerződés egyébként a befektetőre bízza a fakivágás mértékét. Várady szerint az önkormányzat különböző döntéseivel a Nagymező utcában és a Hunyadi téren is figyelmen kívül hagyja a jogszabályokat, de nemcsak a magasabb szintű rendeleteket és törvényeket, hanem még a saját maga által felállított jogi normákat is sorozatosan megszegik.

A mélygarázs megépítésével megnövekedne a forgalom és a légszennyezettség is a lakók szerint.

Nem tájékoztatták a civileket?

Szintén kifogásolták a civilek, hogy nem tájékoztatta az önkormányzat a lakosságot a tervekről. Egy felszólaló szerint ez nem véletlen, hiszen a terézvárosi képviselők közül csak ketten laknak a VI. kerületben, a többiek a pártutasításokat hajtják végre. (A perek elkerülése végett nem írjuk le, hogy a terézvárosiak szerint még milyen szempontok motiválják a VI. kerületi városatyákat.)

Az ülésen megjelent a Fidesz képviselője, Kordásné Matokanovic Lídia is, aki hangsúlyozta, hogy az ő pártja ellenezte az Amelus Kft.-vel való megállapodást. (Az Amelusszal az önkormányzat először 2005-ben állapodott meg, ezt a szindikátusi szerződést módosította Terézváros idén.)

A közigazgatási hivatalhoz fordulnak

Hantos Enikő szerint ez nem elég, a Fidesznek fel kéne lépnie például a közigazgatási hivatalnál is a döntések felülvizsgálatára. Miután ezt a politikai erők eddig nem tették meg, Hantos javasolta, hogy forduljanak a közigazgatási hivatalhoz, és emeljenek kifogást a döntések ellen.

Felmerült az is, hogy bírósághoz, ügyészséghez forduljanak a civilek, végül azonban az aláírásgyűjtés azért kezdődött meg, hogy törvényességi kifogást emeljenek a testületi határozat ellen a közigazgatási hivatalnál.

Az önkormányzat reagálása

A terézvárosi önkormányzat írásban reagált az Indexnek a lakossági fórumon elhangzottakra. A kerület szerint a tér és a csarnok rendezése hosszú évek alatt minden egyes önkormányzati vezetés gondolatában megfogalmazódott, azonban kidolgozott stratégia 2005-ben indult el, és 2007-ben pontosította, módosította az önkormányzat a korábbi szindikátusi szerződést. Eddig jogi lépések, bírósági perek hátráltatták a Hunyadi téri piac és tér ügyét.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal megkezdte a Hunyadi téri csarnok műemléki védettség alá vételét. Ahogyan a korábbi önkormányzatoknak, így a jelenleginek sincs arra több milliárdos fedezete, hogy a csarnokot eredeti funkciójával felújítsa, hangsúlyozza a polgármesteri hivatal.

Arra kellett tehát szerintük megoldást találni, hogy az önkormányzat a tulajdonát ne veszítse el, a XXI. századnak megfelelő és a műemléki védelmet maximálisan szem előtt tartó felújításra kerüljön sor.

Ezért egy olyan konzorciumi megoldást találtak, amelyben az önkormányzat is szerepel, így biztosítva a fejlesztéshez szükséges fedezetet. Ez a projekttársaság a fejlesztés befejeztével kapná használatba az önkormányzattól 50 évre az Európa-Ház használati és hasznosítási jogát a felújítás ellentételezéseként.

Az önkormányzat nem a Hunyadi teret, hanem a Hunyadi tér alá tervezett mélygarázs építési jogát apportálja be a projekttársaságba. A teret nem is értékesítheti, hiszen az a törzsvagyonába tartozik.

A megújult épületbe a jelenleg is árusító kereskedők kultúrált körülmények közé kerülhetnek vissza. Az önkormányzat nem zárkózik el attól, hogy jelenleg a téren árusítók, többségükben őstermelők, a tér rendezése után szintén visszakerülhetnek a nyugat-európai példáknak megfelelően kialakított szabadtéri piacra.

Igazságügyi szakértői vélemény alapján a téren beteg és károsult fák is találhatók. Idén augusztusban az egyik beteg fa ki is dőlt, szerencsére nem történt baleset. Az önkormányzat ezügyben a szükséges lépéseket meg is tette.

A terézvárosi városrendezési szabályzatban, a Tekvészben és az erre vonatkozó önkormányzati rendeletben is pontosan megtalálható az a kitétel, hogy a fák kivágása milyen fajta pótlási kötelezettséggel jár.

A tér Terézváros legnagyobb zöldterülete, ehhez méltóan kell rendbe tenni. A tervek szerint a tér szinte száz százalékán megtartják a zöld felületet, mivel a terepszint felett csupán két százalékot építhetnek be a beruházás során.

A tér alatti terület 38-40 százalékát építik be, így a maradék 60 százalékon a területet nem is bolygatják meg. Ez a 40 százalék társadalmi és civil egyeztetés eredménye -melyen többek között a Levegő Munkacsoport, a Védegylet és a Terézvárosi Zöld Kör is részt vett - és még éppen nem lehetetleníti el a mélygarázs projektet.

Az eredetileg augusztus végére beharangozott kereskedői tájékoztató fórumot az önkormányzat szeptemberre halasztja - a projekttársaság vezetőjével egyeztetve-, hogy érdemibb és részletesebb tájékoztatást tudjon adni a kereskedőknek.  • Tippek
  • Hírek