Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Toldit szavaltatna az ázsiai árusokkal az újpesti polgármester

2005.09.01. 16:09
Kezdhetik magolni a Toldi-trilógiát azok az újpesti árusok, akik meg szeretnék hosszabbítani a helyi piacon elfoglalt helyük bérletét. Derce Tamás, Újpest polgármestere ugyanis arra utasította a piacfelügyelőséget, hogy két árus közül azt részesítsék előnyben, aki "Arany nyelvét" beszéli, és ismeri a Toldit. A rasszista vádaktól vissza nem riadó politikus szerint joggal adja így inkább az újpesti polgárnak a placcot mint az ázsiaiaknak.

"Hej! ha én is, én is köztetek mehetnék, Szép magyar vitézek, aranyos leventék!" - állítólag amelyik vietnami árus ezt nem tudja ékes magyar nyelven elszavalni, annak nem hosszabítják meg árusítási engedélyét az újpesti piacon. Toldit szavaltat az újpesti polgármester a kínai és vietnámi piaci árusokkal az árusítási engedélyért, állította egy szabad demokrata képviselő a fővárosi közgyűlés ülésén.

Derce Tamás polgármester az Info Rádiónak elmondta, hogy azonos feltételek esetén valóban azt az árust részesíti előnyben az önkormányzat, aki újpesti vagy ismeri Arany János Toldiját.

Arany nyelve


Derce Tamás

"Bent volt nálam egy vietnami születésű árus, aki az újpesti piacon árul, lejárt az ötéves bérleti szerződése, kérte hogy hosszabítsam meg. Én közöltem vele azt, hogy azonos feltételek esetén az újpestit fogom választani, mert aki Arany János nyelvét beszéli, az nekem sokkal-sokkal fontosabb" - nyilatkozta az InfoRádiónak a független politikus.

"Én újpesti polgármester vagyok, nekem az a dolgom, hogy az újpestieket részesítsem előnyben" - tette hozzá Derce Tamás. Ha jobb feltételekkel akar az adott árus bérleti szerződést hosszabbítani, "akkor majd a piacfelügyelőség el fogja dönteni".

Bátran vállalja

Derce szerint ebből tévesen következtetnek egyes lapok arra, hogy ő rasszista lenne. Azonos feltételeken a kínált bérleti díj nagyságát érti az önkormányzat első embere, aki olyan konkrét esetről nem tudott egyelőre beszámolni, amiben az döntöttt volna, hogy melyik árus tudta elszavalni a Toldi bármelyik versszakát.

"Az újpesti piacon nem egy vietnami illetve kínai árus van, és még eddig soha senkit nem tettünk ki azért, mert kínai vagy vietnami" - hangsúlyozta a polgármester, aki bátran vállalja hogy rasszista, ha ez azt jelenti, hogy az újpesti polgárok érdekeit védi. "Én erre tettem le az esküt." Arról nem nyilatkozott a polgármester, hogy mi van akkor, ha a placcért folyamodó újpesti polgár egy sort sem tud a kopár szíken legelésző tikkadt szöcskenyájakkal nyitó eposzból.