Alajos, Leila
20 °C
34 °C

Helyben toporog a fővárosi koalíció

2008.03.07. 18:27
Teljes a patthelyzet a fővárosi koalícióban, így kétséges, lesz-e hétfőn új költségvetése a fővárosnak. Az MSZP ragaszkodik az egészségügyi átalakításhoz, vagy a finanszírozás megoldásához, ellenkező esetben nem szavazza meg a költségvetést. A liberálisok viszont a közös koalíciós programba nem vennék bele az átalakítást, és azt sem pártolják, hogy szakmai egyeztetések nélkül arról döntsenek, áprilisban már meg is alakul a kórházholding.

Semmi sem biztos három nappal a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülése előtt, amely a költségvetést volna hivatott elfogadni. Bár hivatalosan már kedden közeledtek az álláspontok a koalíciós vitában, gyakorlatilag háromnapos tárgyalás után pont ott tart a budapesti koalíció, mint nyolc nappal ezelőtt. Akkor a huzakodások eredményeképp a szocialisták nem tértek vissza a közgyűlésre, mert felzúdultak azon, hogy a szabad demokraták az ellenzékkel közösen tartották napirenden a költségvetést, aminek elfogadását az MSZP viszont az egészségügyi átalakításhoz kötötte.

Kedden már közeledtek az álláspontok

A koalíciós felek kedden egyeztetést tartottak, amelyen Demszky Gábor főpolgármester nyolcoldalas anyagot adott át Horváth Csabának az egészségügyért felelős MSZP-s főpolgármester-helyettesnek. Demszky ebben összefoglalta a szocialista elképzelésekkel kapcsolatos kifogásait. SZDSZ-es forrásaink úgy emlékeznek, hogy abban maradtak, a Demszky-anyagot beépítik a kompromisszumos javaslatba, a szocialisták viszont úgy emlékeznek, erről szó sem volt, a főpolgármesteri álláspont ugyanis nem volt beépíthető a közgyűlési előterjesztésbe.

Akkor úgy tervezték szerdán megegyeznek a részletekben, amit csütörtökre jóváhagyhat a szocialista frakció, és nem lesz akadálya a hétfői költségvetési szavazásnak sem, ám péntekre megmerevedtek az álláspontok.

A szocialisták egy olyan kórházholdingot hoznának létre részvénytársasági formában, ami tulajdonosa volna az önálló kft.-ként működő egyes intézményeknek, a beszerzéseket pedig központilag intéznék. Az SZDSZ viszont a kormányprogrammal ellentétesnek tartja a kidolgozott rendszert, mert attól tart, ez véget vetne az egészségügyi intézmények közti versenynek.

Átalakítás, vagy konszolidáció

Az Index információi szerint az MSZP csütörtöki frakcióülésén úgy döntött, vagy elfogadják az átalakítás menetrendjét rögzítő előterjesztést,, vagy pedig pénzügyi garanciák kellenek az egészségügy finanszírozására. A szocialisták ugyanis úgy vélik, kezelni kell az egészségügyi rendszerben lévő évi nyolcmilliárdos hiányt. Ezt 2007-ben úgy sikerült finanszírozni, hogy 5 milliárddal konszolidálta az állam a kórházakat, hárommilliárdos összeget pedig adósságként görgetnek maguk előtt az intézmények.

Úgy tudjuk, az MSZP-sek értetlenül állnak a liberálisok álláspontja előtt. Szerintük szerdán az a kompromisszum született, hogy a koalíciós szerződést egészítik ki az egészségügyi átalakítást garantáló passzusokkal, mert a liberálisok jelezték, külön kezelnék a költségvetéstől az egészségügyi átalakítást.

Amikor ez a szöveg elkészült, az SZDSZ-esek nem fogadták el az elképzelést, mert nem akarták, hogy a közös koalíciós program része legyen a kórházholding. A főpolgármester-helyettes ekkor írásba foglalta a kompromisszumos előterjesztést, amit viszont az SZDSZ szerint Horváth Csaba vont vissza a csütörtöki frakcióülés hatására. Az Indexnek informálisan nyilatkozó politikusok már abban sem értenek egyet, hogy ki hányszor mondott nemet a másik javaslatára.

A liberálisok az egyeztetéseken világossá tették, elfogadhatatlannak tartják, hogy a napirenden lévő javaslat szerint már április elsején jöjjön létre a kórházholding. A liberálisok úgy vélik, egy ekkora átalakítást nem lehet puccszerűen végrehajtani úgy, hogy az anyagot nem ismerik az ügyosztályok és nem járt meg egyetlen szakbizottságot sem. Száznegyvenhét ingatlan koncentrálódna egy cégbe, a fővárosi tulajdonban lévő egészségügyi intézményeknek tizenkétezer dolgozója van.

A nyolcmilliárdos hiány fedezése a liberálisok szerint a költségvetés szétverése nélkül nem képzelhető el. Arra is figyelmeztettek, hogy a szerkezetátalakítás a végkielégítések és az átszervezések révén az elején nem hogy megtakarítást nem hoz, hanem még többe is kerül.

Budapestet szolgálnák

John Emese, az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője azt mondta, továbbra is zsarolásnak tartják, hogy egy szakmai vitához kötik a szocialisták a büdzsé elfogadását. Szerinte a város működképessége kerülne veszélybe, ha hétfőn nem lenne 2008-as büdzséje Budapestnek. A frakcióvezető úgy számol, a hétvégén folytatódnak az egyeztetések, reméli ezeken eredmény születhet, mivel ez a budapestiek érdeke. Mint mondta költségvetés nélkül nem tudja a fejlesztésekhez a főváros az önrészt sem biztosítani, ami a beruházásokat lehetetlenítené el.

Horváth Csaba, az egészségügyi területet felügyelő főpolgármester-helyettes azt nyilatkozta, pártja frakciója egységes abban, hogy vagy a strukturális átalakításról kell dönteni, vagy pedig a nyolcmilliárdos hiányt kell kezelni. "Vagy az egyiket, vagy a másikat az SZDSZ-nek el kell fogadnia, ellenkező esetben a szocialisták részt vesznek a költségvetés vitájában, de nemmel szavaznak a javaslatra" - nyomatékosította a szocialisták álláspontját Horváth Csaba.

Több pénz útfelújításra

Úgy tudjuk az MSZP képviselőcsoportja csütörtöki ülésén újranyitotta a költségvetést is, amiről pedig korábban már megegyeztek. Az MSZP egymilliárddal növelné például az útfelújításokra szánt pénzt, de például kilőne egy 2 millió eurós tételt, állítólag ennyit szánna a mostani tervezet egy tanácsadói szerződésre.

Ha a fővárosnak hétfőn nem volna költségvetése, akkor Ikvai-Szabó Imre SZDSZ-es főpolgármester-helyettes korábbi közlése szerint havi 5 milliárdos vesztesége volna a fővárosnak. A szocialisták erre viszont azt mondják, valójában csak az infláció felét bukná el Budapest havonta. A fővárosi költségvetés ugyanis a várható infláció felével több normatívát kapna havonta, büdzsé hiányában viszont a tavalyi normatív támogatást folyósítanák havonta, ami 3 százalékkal lenne alacsonyabb, mint 2007-ben.