Adél
-1 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Napokon belül elbontják a XII. kerületi turulszobrot

2008.07.15. 08:16
Ha kell, karhatalmi segítséggel bontatja el a XII. kerületi turulszobrot a IX. kerületi jegyző. Oroszvári István azért kapta a megbízást, mert az I. kerület jegyzője a jogerős bírósági határozatot semmibe véve fennmaradási engedélyt adott az elbontásra ítélt szobornak.

A XII. kerületi, engedély nélkül épült turulszobor azonnali elbontatását kapta feladatul a IX. kerület jegyzője, értesült a Népszabadság. A Népszava a jegyzőtől úgy tudja, akár karhatalmi erővel is végrehajtatja a bíróság jogerős ítéletét.

A Fővárosi Bíróság március eleji jogerős ítélete szerint a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal 2006-ban hozott bontási határozata törvényes volt. A bíróság a XII. kerülettel szomszédos I. kerület jegyzőjét bízta meg az ítélet végrehajtásával, ám az a július 3-i határidő lejárta után úgy döntött, az építmény alkalmas a rendeltetsészerű használatra.

A Turul-szobor avatása 2005-ben

A jegyzőnek ugyanakkor nem lett volna joga megváltoztatni egy jogerős bírósági döntést, ezért a közigazgatási hivatal a IX. kerület jegyzőjét bízta meg a határozat végrehajtásával.

Mivel a szobrot már régesrég el kellett volna bontani, a IX. kerületi jegyző aligha vár majd sokat az ítélet végrehajtásával. Oroszvári István jegyző a Népszavának azt mondta, nem érdekli a jogi csűrés-csavarás, végrehajtja a bíróság ítéletét.