Aliz
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Fennmaradási engedély kapott a Turul

2008.07.03. 20:08
Fennmaradási engedélyt adott a hegyvidéki Turul-szoborra az ügyben illetékes I. kerületi önkormányzat, egyúttal 190 ezer forintos bírságot szabtak ki, amiért nem volt engedélyük a szo9bor emelésre, adta hírül a TV2.

Hozzájárult a hegyvidéki Turul-szobor fennmaradásához az I. kerület - közölte a TV2 csütörtök esti híradójában. A kereskedelmi csatorna információi szerint a XII. kerületi önkormányzatra 190 ezer forintos bírságot róttak ki, mert nem volt engedélye a szoborállításhoz.

A hírműsorban felidézték, hogy a szobrot engedély nélkül építették 2005-ben és a bíróság jogerős ítélete szerint bontani kell. Közlésük szerint a Fővárosi Közigazgatási Hivatal azért kért tájékoztatást az eljáró hatóságként eljáró I. kerülettől, hogy miért áll még mindig a szobor. A csatorna információi szerint az I. kerület azt válaszolta, hogy "elutasításnak okot adó körülmény időközben megváltozott".

A Fővárosi Bíróság márciusban hozott, április 9-én jogerőre emelkedett döntésében kimondta: a jogsértő állapotot meg kell szüntetni, a szobrot el kell távolítani a II. világháború helyi áldozatainak emlékművéről. A Pokorni Zoltán (Fidesz) vezette XII. kerületi önkormányzat ezután abban bízott, hogy megkapják az I. kerülettől a fennmaradási engedélyt.

Korábban a kerület polgármestere azt javasolta, hogy a sok vitát kiváltott turulszobor csak a városrész második világháborús katonai áldozatainak legyen az emlékműve. A XII. kerületi Turul-szobor fennmaradásához azonban május 29-én nem adott tulajdonosi hozzájárulást a Fővárosi Közgyűlés MSZP-SZDSZ többsége.

"Alapvetően kompromisszumot javasoltunk, aminek ránk vonatkozó részét teljesítettük" - nyilatkozta az indexnek Váczi János, Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester kabinetfőnöke. Emlékeztetett rá: ők úgy próbálták rendezni a vitát, hogy a Turult katonai emlékművé változtatták, míg a polgári áldozatoknak a Csörsz utcában szánnak emlékművet.

A kerület szoborpályázatot írt ki és már készül a nyertes pályamű is. "Bízunk benne, hogy a szükségtelen indulatok és politikai acsarkodás helyett végre nyugalom és béke lesz a Hegyvoidéken, hiszen a több évig tartó jogi huza-vona méltatlan volt a kerületben elesett áldozatok emlékéhez". Tette hozzá- a kabinetfőnök.

20%
7990 Ft
6392 Ft