Jenő
-3 °C
6 °C

Bíróságon folytatódik a hegyvidéki turulügy

2006.09.01. 17:30
Még mindig nincs megoldás a XII. kerületi turulügyben, ami lassan egy éve húzódik a hivatali és önkormányzati csatározások miatt. Jogerős eltávolítási határozat van, de azt utolsó utáni lépésként bíróságon támadta meg a hegyvidéki önkormányzat.

A XII. kerületi önkormányzat bíróságon támadta meg a fővárosi közigazgatási hivatal jogerős határozatát, értesült az Index. Az augusztus elején született hivatali döntés értelmében harminc napon belül el kell távolítani talapzatáról az Istenhegyi út és a Böszörményi út sarkán, a második világháború katonai és polgári áldozatai emlékére felállított műalkotást. A turulmadarat 2005. október 22-én, Mitnyan György kerületi polgármester jelenlétében avatták fel, annak ellenére, hogy a szobor jogi helyzete vitatott volt.

Mint emlékezetes, a Fővárosi Közgyűlés azzal az indokkal szavazta le a szobor felállítását, hogy mint elsősorban katonai jelkép nem alkalmas a kerületi, főként civil lakosok lemészárlására való megemlékezésre. 2006 májusában a budavári önkormányzat jegyzője határozatában megállapította, hogy a szoborra nem adható meg a fennmaradási engedély, és elrendelte a szobor bontását. (Itt fontos talán tisztázni, hogy csak a madár eltávolításáról van szó, a civil áldozatok neveit soroló talapzat mindenképp megmarad.) A fővárosi közigazgatási hivatal ezzel kapcsolatos jogerős döntése augusztus elsején született meg, a Hírszerző korábbi értesülése szerint a Hegyvidéki Önkormányzat jogásza hatodikán kapta készhez, az önkormányzat illetékes pedig egy nappal később olvashatta a hivatalos szöveget.


A harminc napos határidő ezek szerint a jövő héten jár le, de értesüléseink szerint az önkormányzat nem várt a határidő lejártáig. Mivel a szobrot nem akarják eltávolítani, ezért felülvizsgálatot kezdeményeztek, arra kérve a bíróságot, hogy a jogerős határozattal lezárult államigazgatási eljárás lépéseit nézzék át, és állapítsák meg: törvénysértő a bontási határozat. (A XII. kerületi önkormányzat elfogultságra hivatkozva korábban kérte a fővárosi közigazgatási hivatal vezetőjének a döntési folyamatból való kizárását, ennek a kérésüknek azonban nem adtak helyt.)

Az Index megpróbált tájékoztatást kérni a XII. kerületi polgármesteri irodától az ügy állásáról, de a sajtóreferens a következőt válaszolta megkeresésünkre: "nem szeretnénk az ügyről nyilatkozni, úgy ítéljük meg, hogy egyelőre nem szeretnénk erről bármit is mondani".

Egyes vélekedések szerint a XII. kerületi polgármesteri címért induló Pokorni Zoltán stábja (illetve a kerületi Fidesz frakció) az időhúzás taktikáját választotta, és nem fognak a helyhatósági választásokig nyíltan konfrontálódni a turul-ügyben. Magukat megnevezni nem kívánó források szerint a bírósági döntést azonban mindenképp elfogadják, nem áll érdekükben az ügy tovább görgetése. A bírósági munkamenet időigényességét ismerve csekély annak a valószínűsége, hogy október elseje előtt rendeződne a turul sorsa.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?