István, Vajk
19 °C
33 °C

Bíróságon folytatódik a hegyvidéki turulügy

2006.09.01. 17:30
Még mindig nincs megoldás a XII. kerületi turulügyben, ami lassan egy éve húzódik a hivatali és önkormányzati csatározások miatt. Jogerős eltávolítási határozat van, de azt utolsó utáni lépésként bíróságon támadta meg a hegyvidéki önkormányzat.

A XII. kerületi önkormányzat bíróságon támadta meg a fővárosi közigazgatási hivatal jogerős határozatát, értesült az Index. Az augusztus elején született hivatali döntés értelmében harminc napon belül el kell távolítani talapzatáról az Istenhegyi út és a Böszörményi út sarkán, a második világháború katonai és polgári áldozatai emlékére felállított műalkotást. A turulmadarat 2005. október 22-én, Mitnyan György kerületi polgármester jelenlétében avatták fel, annak ellenére, hogy a szobor jogi helyzete vitatott volt.

Mint emlékezetes, a Fővárosi Közgyűlés azzal az indokkal szavazta le a szobor felállítását, hogy mint elsősorban katonai jelkép nem alkalmas a kerületi, főként civil lakosok lemészárlására való megemlékezésre. 2006 májusában a budavári önkormányzat jegyzője határozatában megállapította, hogy a szoborra nem adható meg a fennmaradási engedély, és elrendelte a szobor bontását. (Itt fontos talán tisztázni, hogy csak a madár eltávolításáról van szó, a civil áldozatok neveit soroló talapzat mindenképp megmarad.) A fővárosi közigazgatási hivatal ezzel kapcsolatos jogerős döntése augusztus elsején született meg, a Hírszerző korábbi értesülése szerint a Hegyvidéki Önkormányzat jogásza hatodikán kapta készhez, az önkormányzat illetékes pedig egy nappal később olvashatta a hivatalos szöveget.


A harminc napos határidő ezek szerint a jövő héten jár le, de értesüléseink szerint az önkormányzat nem várt a határidő lejártáig. Mivel a szobrot nem akarják eltávolítani, ezért felülvizsgálatot kezdeményeztek, arra kérve a bíróságot, hogy a jogerős határozattal lezárult államigazgatási eljárás lépéseit nézzék át, és állapítsák meg: törvénysértő a bontási határozat. (A XII. kerületi önkormányzat elfogultságra hivatkozva korábban kérte a fővárosi közigazgatási hivatal vezetőjének a döntési folyamatból való kizárását, ennek a kérésüknek azonban nem adtak helyt.)

Az Index megpróbált tájékoztatást kérni a XII. kerületi polgármesteri irodától az ügy állásáról, de a sajtóreferens a következőt válaszolta megkeresésünkre: "nem szeretnénk az ügyről nyilatkozni, úgy ítéljük meg, hogy egyelőre nem szeretnénk erről bármit is mondani".

Egyes vélekedések szerint a XII. kerületi polgármesteri címért induló Pokorni Zoltán stábja (illetve a kerületi Fidesz frakció) az időhúzás taktikáját választotta, és nem fognak a helyhatósági választásokig nyíltan konfrontálódni a turul-ügyben. Magukat megnevezni nem kívánó források szerint a bírósági döntést azonban mindenképp elfogadják, nem áll érdekükben az ügy tovább görgetése. A bírósági munkamenet időigényességét ismerve csekély annak a valószínűsége, hogy október elseje előtt rendeződne a turul sorsa.