Valér
4 °C
8 °C

Lézerrel bolondított augusztus 20-i tűzijáték

2006.08.16. 19:24
Olasz, német és spanyol pirotechnikai rakéták, figurális és geometrikus lézersugarak teszik majd ki a budapesti ünnepi tüzijáték gerincét. A fővárosban már szerdától forgalomkorlátozásokra kell számítani az ünnep miatt. A kettes metró szombattól újra teljes vonalon jár.

Az idei augusztus 20-i ünnepi tűzijáték különlegessége, hogy olasz, német és spanyol pirotechnikai rakéták adják a látvány fő elemeit, mondta el az MTI-nek Vujevits Rita, a tűzijátékot rendező Nexus Reklámügynökség Kft. munkatársa.

Hagyományosan a Gellérthegyről, valamint a Lánc- és az Erzsébet hídról indítják a rakétákat, de egy a Batthyány térnél a Dunán horgonyzó hajón is telepítenek kilövő állásokat, ahonnan 17 méter hosszan futótüzet és lángoszlopokat produkálnak majd. Egyedi megformázású, komponált tűzképek is lesznek, amelyeket figurális és geometrikus lézersugarakkal egészítenek ki. A látványtervet 20-25 gyakorlott szakember alakította ki.

A fináléban a hidakról lecsorgó tűzzuhatagba különleges, soha nem látott show-elemet vegyítenek, de ez még titok, legyen meglepetés, tette hozzá a cég munkatársa. A tűzijátékot aláfestő zenét különböző művekből állították össze.

A 2005-ös tüzijáték képei
A 2005-ös tüzijáték képei

Pataki István, a cég pirotechnikusa az MTI-nek elmondta, hogy a Gellérthegy tetején, a Szabadság szobor tövébe, lakott házaktól távol telepítik a rakétákat. Olyan jó minőségű termékeket használnak, amelyek a levegőben elporladnak, és csak minimális szikra hullhat belőlük a földre. Ez az egyik biztosítéka annak, hogy elkerüljék a tüzet, a másik pedig az, hogy a tűzoltók előre lelocsolják az egész hegyoldalt és a helyszínen is készenlétben lesznek.

Mindezeken kívül a rendőrség a biztonsági terv alapján lezárja a környéket, a tűzijáték napján már reggel elszállítják a Citadellánál parkoló autókat, kiürítik a környéket, és 17 órától a rendőrség életbe lépteti a teljes zárat, sem gyalogosok, sem járművek nem léphetnek a területre. Lezárják a Batthyány tér, a Lánc- és az Erzsébet híd környékét is 300 méteres körzetben, mondta el az MTI-nek Losonczi Lóránt, a látványosság felelőse.

Pataki István felhívta a figyelmet arra is, hogy az 5-600 méterre is elhallatszó durranások, pukkanások zavarhatják a házi kedvenceket, elsősorban a kutyákat, és a leghelyesebb bevinni őket a lakásba, hogy félelmükben ne menjenek világgá.

A közelgő ünnep miatt már szerdától forgalomkorlátozásokra kell számítaniuk az autósoknak Budapesten. A Lánchidat erre a hétvégére is lezárják, vasárnap délutántól nem közlekedhetnek a járművek az Erzsébet és a Szabadság hídon sem, és elképzelhető, hogy a korlátozás a Petőfi hidat is érinti majd, közölte a Fővinform. A BKV tájékoztatása szerint a 2-es metró augusztus 20-án már teljes vonalán közlekedik.

Forgalomkorlátozások az ünnep alatt

A Lánchíd szombaton 8 órától hétfőn hajnali 2 óráig lesz lezárva, míg az Erzsébet hidat és a Szabadság hidat a repülőnap és a tűzijáték miatt vasárnap 15 órától várhatóan szintén hétfőn 2 óráig zárják el a forgalom elől. A rendezvények résztvevőinek számától függően elképzelhető, hogy a Petőfi hidat is lezárják.

A pesti alsó rakpartot a Lánchíd és az Erzsébet híd között már szerdán 18 órakor lezárják a Duna-parti Vigasságok miatt, itt hétfőn 8 óráig nem közlekedhetnek az autósok.

A Fővinform tájékoztatása szerint a 2-es villamosok szombaton, a Kossuth téri Örömkoncert idején (18 órától üzemzárásig) rövidebb útvonalon, a Jászai Mari tér helyett csak a Garibaldi utcáig járnak.

A Lánchíd lezárása miatt szombattól vasárnap estig a 16-os autóbuszok az Erzsébet hídon át haladnak, mint ahogy a 105-ös autóbuszok is, amelyek az Apor Vilmos tértől nem a Deák térig, hanem a Ferenciek teréig közlekednek.

Vasárnap, augusztus 20-án a Kossuth Lajos téri ünnepségek miatt rövidített, illetve módosított útvonalon viszi utasait a 2-es villamos, a 70-es és a 78-as trolibusz, valamint a 11-es, 15-ös, a 39-es, a 60-as és a 86-os autóbusz is.

Este a tűzijáték miatt a 2-es villamos csak a Boráros térig közlekedik, a 7-es, a gyors 7-es, a 73-as és a gyors 173-as autóbuszok pedig két szakaszban járnak: Budán a dél-budai végállomások és a Móricz Zsigmond körtér között, míg Pesten a Baross tér és a pesti végállomások között. Egyes útszakaszok lezárása miatt 17 órától nem közlekednek a 15-ös, a 16-os, a 27-es a 78-as és a 105-ös autóbuszok.

A szokottnál tovább, 24 óráig közlekednek viszont a kisföldalatti, a 2-es és a 3-as metró szerelvényei. Szintén éjfélig jár a csepeli és a szentendrei HÉV, utóbbi a Batthyány tér és Békásmegyer között. Éjszaka tovább közlekednek a 6-os, a 14-es, az 50-es és az 56-os villamosok is, továbbá sűrűbben követi egymást az éjszakai járatok.