Géza
-12 °C
-4 °C

Budapest legnagyobb szeméthegye nőtt ki a XI. kerületben

2006.03.17. 14:33
Néhány hónap alatt futballpálya méretű illegális szeméthegy nőtt a XI. kerületi Savoya Park közelében, a 6-os út bevezető szakasza mellett. Az önkormányzatnak nincs embere a megfigyelésre, nincs pénze a szemét eltakarítására, de feljelentést tesz az ügyben a rendőrségen - tudta meg az Info Rádió.

Az Info Rádió által idézett becslések szerint Budapest legnagyobb méretű illegális hulladéklerakó-helye alakult ki az elmúlt hónapokban a XI. kerületi Savoya Park közelében, a Hunyadi János út és a Hajó utca közötti területen. A futballpálya méretű önkormányzati ingatlanra először csak a teherautók hordták folyamatosan a sittet és egyéb szemetet, de ma már a háztartási hulladék, sőt a gyűjtőhelyeken ingyenesen elhelyezhető szelektív hulladék is megtalálható itt.

Az önkormányzat nem sokat tud tenni az illegális szemétszállítók ellen. Domokos Csaba, a XI. kerületi polgármesteri hivatal szóvivője elmondta, hogy két hete tudnak az illegális lerakóhelyről, de nincs pénzük a kitakarítására.

Nincs tízmilliójuk

"Ez nagy terület, az előzetes becslések szerint tízmilliós nagyságrendű lenne a kitakarítása. Egyszerűen telehordták szeméttel, minden engedély nélkül és ez bűncselekmény. Ez egy önkormányzati terület, viszont túl nagy ahhoz, hogy bekerítse az önkormányzat és jelenleg nincs arra tízmillió forintja, hogy elszállítsa a más szemetét."

Domonkos Csaba hozzátette, hogy az ügyben büntetőfeljelentést tesznek ismeretlen tettes ellen.

A kerületnek nem ez az első összecsapása az illegális szemétszállítókkal. Nemrégiben a Kamaraerdőben helyeztek ki három konténert azért, hogy a környékbeli nyaralók el tudják helyezni a felgyűlt háztartási szemetet. A konténerek hamar divatba jöttek, és nemcsak a környékbeliek, hanem a sitt-, és egyéb hulladékot szállító teherautók is rákaptak. Néhány hét után az egész környéket elborította a hulladék. A konténereket egy nagyobb takarítás után tavaly bekerítették, és azóta kutyás őr vigyázza a szemetest a Kamaraerdőben, természetesen közpénzen.