Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Újpest Káposztásmegyerig kényszerítené a 3-as metrót

2008.03.13. 07:20
A IV. kerület bepereli a Fővárosi Bíróságon a fővárost: azt kérik, hogy a hármas metró beruházásának elmaradt szakasza miatt állapítsák meg a károkozás tényét.

Pert indít Újpest a főváros ellen a 3-as metró káposztásmegyeri meghosszabbításáért, derül ki a csütörtöki Népszabadság egyik cikkéből. A IV. kerület azt kéri a Fővárosi Bíróságtól: a beruházás elmaradása miatt állapítsa meg a károkozás tényét. A keresetet március végén, de legkésőbb április közepéig benyújtják, tájékoztatta a Népszabadságot Derce Tamás, Újpest polgármestere.

A kerület polgármestere hangsúlyozta, hogy a Káposztásmegyeren élő 25-30 ezer ember annak idején a metróépítés tudatában vásárolt lakást, de a metróépítéssel 1990-ben felhagytak.

Mindennek ellenére a fővárosi szabályozás máig építési tilalommal sújtja a nyomvonal területeit. Az ott lévő ingatlanok forgalomképtelenek, eladhatatlanok, így a kerület jelentős bevételektől esik el hosszú évek óta, tette hozzá Derce.

Újpestnek azonban nem a kártérítés a fő célja, hanem a 3-as metró továbbépítése az eredeti terveknek megfelelően, azaz Újpest városközponttól egészen a káposztásmegyeri lakótelepig, olvasható a lapban. Ha a Fővárosi bíróság igazat ad a kerületnek, akkor az már alap lesz a tarthatatlan helyzetből való továbblépéshez.

Derce szerint többször is kértek már tájékoztatást a fővárostól, hogy mi lesz a metróvonal régen megtervezett, de soha meg nem épített további 5-6 állomásával, de érdemi választ egyszer sem kaptak.

Az eredeti tervek szertin egyébként a hármas metró az újpesti vasútállomásiog haladna a föld alatt, onnantól pedig a 14-es villamos nyomvonalán futna tovább Káposztásmegyereig, emlékeztet a Népszabadság. A lap úgy tudja, hogy ennek a szakasznak a megvalósulása 30 milliárd forintba kerülne, de a főváros tervei közt egyáltalán nem szerpel a vonalhosszabbítás.

Derce elmondta, hogty a perindításhoz az utolsó lökést a 4-es metró építésének elkezdése és a BKV - Újpestet igencsak sújtó - járatritkítási terveinek nyilvánosságra kerülése jelentette.