330 milliárdot vár az uniótól a főváros

2009.01.26. 10:00
Budapest összesen 330 milliárd forintos uniós támogatást, a rendelkezésre álló keret 95 százalékát tudta lekötni az elmúlt időszakban, hangzott el a fővárosi kabinet hétfői ülésén. Pénz azonban még csak néhány beruházáshoz érkezett.

A főpolgármesteri kabinet tárgyalt a Dél-budai tehermentesítő út III. szakaszának (Andor utca) megépítése, amelyet 50 százalékos európai uniós támogatásból kíván megvalósítani összesen 3,5 milliárd forintos beruházási költséggel. A főváros vezetése a 2009-es költségvetésben biztosítani akarja a szükséges önrészt.

Az Andor utca Budafoki út Than Károly utca közötti szakaszán a jelenlegi kétszer egysávos út és a mellette húzódó iparvágány helyén kétszer két sávos út épülne. A XI. kerület támogatja a terveket, döntés a februári közgyűlésen várható, ezután lehet benyújtani az uniós pályázatot.

A kabinet tájékoztatót hallgatott meg az uniós társfinanszírozással megvalósuló beruházások előrehaladásáról. A főváros több tucat, elsősorban infrastrukturális projektet készített elő, amelyek eredményeként eddig 20 beruházás megvalósításához három körben közel 330 milliárd forint támogatást ítélt meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a kormány.

A Közép-Magyarországi Operatív Programon belül Budapest számára rendelkezésre álló keret 95 százalékát tudta lekötni a főváros. A tájékoztató legnagyobb nehézségnek a közbeszerzési eljárások elhúzódását jelöli meg, ez akár hónapokkal is meghosszabíthatja az egyes projekteket.

A 4-es metró és a központi szennyvíztisztító építése valamint a Szabadság híd felújítása mellett a főváros a csepeli gerincút, a rákoskeresztúri buszkorridor és az M3-as zajvédőfal megépítéséhez, a Margit híd, a Városligeti Műjégpálya, a Szent Imre és az Uzsoki utcai kórház felújításához, új szakképzőközpontok kialakításához, P+R parkolók létesítéshez valamint a dél-budapesti régió komplex vízrendezéséhez kapott eddig támogatást.

A benyújtották az 1-3-as villamosvonalak fejlesztésére, a Népliget revitalizációjára valamint Budapest komplex szennyvíz elvezetésére vonatkozó pályázatokat is, de ezeket még nem bírálták el.

A következő hónapokban nyújtják be azokat a pályázatokat, amelyek segítségével a kerékpáros infrastruktúra fejlesztéséhez, a dél-budai tehermentesítő út kiépítéséhez, a BKV forgalomirányítási rendszerének korszerűsítéséhez, valamint a buszsávok fejlesztéséhez kíván uniós támogatást elnyerni a főváros.