Valér
4 °C
8 °C

Demszky: A főváros és Pest megye együtt marad

2005.05.06. 11:47
Nem válik külön Budapest és Pest megye, döntött a kormány pénteken. Demszky Gábor közölte, a Pest megyére nézve hátrányos következményeket fejlesztésekkel küszöböli ki a kormány. A pénteki döntéssel évekig tartó vitának lett vége a főpolgármester szerint.

Nem válik külön a főváros és Pest megye, hirdette ki a kormány döntését pénteken a főpolgármester. "Egy nagyon lényeges kormánydöntést szeretnék bejelenteni, most végre a Gyurcsány-kabinet kimondta a döntő, elhatározó, ezt a vitát lezáró szót: nem válik külön Pest megye" - mondta Demszky Gábor sajtótájékoztatón.

Évekig tartó vita volt arról, hogy Budapest és a megye egy térség legyen-e a jövőben, avagy "kizárólag pénzügyi okokból" a megye leváljon. Ezt először a Fidesz, majd a Pest megyei MSZP vetette fel, de a főváros vezetése ezt mindig ellenezte.

Mivel a döntés miatt kevesebb uniós pénzt kap a megye, a kormány fejlesztésekkel fog kompenzálni, közölte Demszky. Mint mondta, számos fejlesztést úgy valósítanak meg, hogy figyelembe veszik a kieső forrásokat, így nem okoznak kárt sem a megyének, sem annak a politikai struktúrának, amelyik nagyon akarta a különválást.

Az EU-s forrásokat az egyes régiók fejlettsége alapján osztják. Mivel Budapest Magyarország fejlett területének számít, Pest megyét hátrányosan érinti, ha a fővárost is "hozzászámolják".