József, Bánk
-6 °C
0 °C

Jogi patthelyzet a Kossuth téren

2006.10.18. 09:30
A BRFK még nem döntött, de a rendőri vezetők már műveleti területről, és a Kossuth tér teljes kiürítéséről beszélnek. Közepes készültség lesz október 23-án, a külföldi vendégeket saját testőrök védik.

A külföldi vendégek biztosítása miatt dönthet úgy a rendőrség, hogy a Kossuth téri tüntetőknek menniük kell. A tüntetők viszont ezt nem fogadják el, és a kormányfőre hárítják a felelősséget, ha eltávolításuk miatt "elszabadul a pokol".

A Magyar Hírlap idézi Molnár Tamást, a demonstrálókat képviselő Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivőjét, aki szerint tárgyalópartnereik "pártállami módon hátba támadták őket". Nem reagáltak arra sem, hogy a tüntetők "önmérsékletet tanúsítva", kisebb helyen tartanák meg ünnepi rendezvényüket. Azt is felajánlották: ha a rendőrség "amnesztiát ad a politikai foglyoknak", akkor október 23-án egy napra átadják "a helyüket".

A lap szerint közepes készültség lesz október 23-án, a külföldi vendégeket saját testörök védik. Nem ürítik ki a környező épületeket.

Lapid Lajos rendőrezredes, a BRFK Közbiztonsági igazgatója a Népszabadságnak azt mondta, a tér teljes körülkerítésére van szükség. A lap szerint ebből arra lehet következtetni, hogy már megszületett a döntés: a tüntetők nem maradhatnak a téren.

A kérdés, hogy erőszakkal eltávolítják-e a Kossuth térről a demonstrálókat, vagy sem. A rendőrségnek erre jogalapja nincs, hiszen a demonstrációt szabályosan bejelentették, ők pedig tudomásul vették. A jogi patthelyzet egyik lehetséges megoldása - véli a lap -, ha a hatóságok műveleti területté nyilvánítják a Kossuth teret - a külföldi közjogi méltóságok biztonságának garantálása érdekében.

Mi olyan kérdésekkel nem foglalkozunk, melyekben van "ha" - reagált megkeresésünkre Schőn Péter. A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, még nem zárultak le az egyeztetések a szervezőkkel, így egyelőre nincs konkrét terv.