Valér
-2 °C
0 °C

Újra feltűntek Budapest utcáin a tiltott reklámok

2004.07.27. 15:43
A múlt heti akció ellenére továbbra is parkol néhány reklámtábla a főváros olyan területein, ahonnan önkormányzati döntés értelmében el kellett szállítani az ott illegálisan elhelyezett utánfutókat. "Kegyelemre" azonban nem számíthatnak, ugyanolyan sors vár rájuk, mint korábban eltüntetett társaikra.
A Fővárosi Önkormányzat várostervezési és városképvédelmi bizottságának döntése értelmében múlt hét péntekig tulajdonosaik elbontották az utánfutókra szerelt reklámtáblák többségét a főváros kiemelt útvonalain. Azokat az utánfutókat, amelyeket tulajdonosaik nyolc napon belül nem vittek el, a Főpolgármesteri Hivatal közreműködésével pénteken szállíttatták el.

Klikk a képre!
Tiba Zsolt főjegyző július közepén rendelte el, hogy ragasszanak matricát az utánfutókra szerelt reklámhordozókra, figyelmeztetve a tulajdonost, hogy a városképet csúfító szerkezetet el kell szállítani. A felcímkézést követő akció a Duna mindkét partjára, a Felvonulási térre és a BAH-csomópontra terjedt ki, azonban augusztusban újabb helyszíneket jelölnek ki, ahonnan el kell tüntetni a városképromboló és illegális reklámhordozókat.

A főjegyző minden érdekelt figyelmét felhívta, hogy az önkormányzat döntése végleges, és annak végrehajtása nem elkerülhető. Az elbontás egyébként nem zárja ki az egyéb jogkövetkezményeket, így emelt díjtétel behajtására, vagy akár feljelentésre is számíthatnak a reklámhordozók gazdái.

Kiszorulhatnak

Mint arról az Index fotói is árulkodnak, továbbra is parkol néhány reklámtábla, többek között a Duna partján. Érdeklődésünkre a fővárosi önkormányzat vállalkozási és vagyonkezelési ügyosztályának egyik munkatársa elmondta, hogy ezek már a múlt heti akció után kerültek ki. Egy részükön nincs rendszámtábla, így azokat minden további nélkül hamarosan elszállítják, míg például a Batthyány téren posztoló utánfutó gazdáját már értesítették, hogy milyen határidőn belül kell elvitetnie a kétkerekű reklámot.

Összesen huszonkét ilyen szerkezetet térképeztek fel az akció előtt az önkormányzat munkatársai, akik nem egyszeri intézkedésként távolíttatták el az utánfutós reklámokat, amennyiben újra feltűnik egy-egy ilyen, ismét gondoskodni fognak róla, hogy ne rontsa a városképet.

A kerületi önkormányzatok kezelésben lévő területeken azonban nem bánnak ilyen "mostohán" az utánfutós reklámokkal, bár ahol területfoglalási engedélyt kell kérni a megmaradáshoz, ott számíthatnak arra, hogy visszautasítják a kérvényt. Külsőbb, turisztikailag kevésbé látványos kerületekben azonban elképzelhető, hogy az önkormányzat jövedelemzőnek ítéli meg ilyen engedélyek kiadását, így perifériára szorulva, de fennmaradhat ez a másodvonalbeli reklámfajta. A főváros egyébként szeretne átfogó törvényi szabályozást, egy hónapja el is küldték a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak az erre vonatkozó levelet, ám választ eddig még nem kaptak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!