Benedek
-5 °C
5 °C

Tűzzel-vassal az utánfutóreklámok ellen

2004.12.27. 15:31
A fővárosi önkormányzat útjai mellől eltűntek a reklámhordozó utánfutók azt követően, hogy ősszel megkezdődött az engedély nélkül elhelyezett berendezések elszállítása. A kerületi tulajdonú közterületeken még találhatók ilyen balesetveszélyes utánfutók, mivel a helyi önkormányzatok maguk szabályozhatják közterületeik rendjét.

A fővárosi tulajdonú közterületeken egy júniusi közgyűlési jogszabály megtiltotta az utánfutókra épített reklámhordozók elhelyezését. Miután a Főpolgármesteri Hivatal - Tiba Zsolt fővárosi főjegyző korábbi bejelentésének megfelelően -, a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló utakról megkezdte az engedély nélkül elhelyezett reklámhordozó utánfutók elszállítását, az említett berendezések jelentős részét maguk a tulajdonosok távolították el.

Negyvenegy utánfutó


Klikk a képre!

Két hónap alatt, 2004. októberétől a hivatal összesen negyvenegy utánfutót szállított el. A becslések szerint korábban több százat helyeztek el különböző cégek, áll a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája által küldött közleményben. A lefoglalt utánfutókat a Fővárosi Önkormányzat őrzött helyen tároltatja, amiket a tulajdonosok a szállítási, tárolási költségek kifizetése után vehetik át. Egy utánfutó "kiváltási költsége" húsz- és negyvenezer forint között lehet, függően a szállítási költségtől, illetve az eltávolítás bonyolultságától.

Mivel a közterületek rendjének szabályozása helyi önkormányzati feladat, a kerületek maguk dönthetnek arról, megtiltják-e az utánfutó-reklámhordozók közterületi elhelyezését. Előfordulhat, hogy egy utánfutó tulajdonosa nem szállítja telephelyére a reklámhordozót, csak az egyik fővárosi tulajdonú útról áttolja azt egy olyan kerületi utcába, amelyre már nem hatályos a tiltás. Tiba Zsolt jegyző az MTI-nek elmondta, hogy a fővárosi tiltást városképvédelmi szempontok mellett a balesetveszély is indokolta, több panasz érkezett ugyanis, hogy a közlekedők látását zavarják ezek az utak mentén elhelyezett, akár több négyzetméter nagyságú reklámtáblák.

Jelentse be!

A Fővárosi Önkormányzat telefonon várja azokat a bejelentéseket a fővárosi utakon reklámhordozó céllal elhelyezett utánfutók miatt, akkor is, ha a bejelentők nem tudják, hogy az adott közterület kinek a tulajdona. A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületeken ezen kívül rendszeres helyszíni ellenőrzéseket is tartanak, és ha újonnan elhelyezett illegálisan utánfutókat találnak, azokat is eltávolítják, áll a közlményben.