Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Nem engednék utcára a tehetségtelen zenészeket

2004.05.03. 15:28
Rendeletet módosítana az utcazenélés szabályozása érdekében Körmendy Ferenc, a főváros kulturális, illetve Ikvai-Szabó Imre, a szociális és lakásügyi bizottság elnöke. A korábban brácsásként, illetve gitárosként Európa nagyvárosaiban utcazenélő liberális politikusok egy fesztivállal egybekötött meghallgatáson döntenék el, ki az, aki zenélhet Budapest közterein, illetve ki az, aki nem.
A főváros közterület-használatát szabályozó rendelet alkotásakor nem gondoltak az utcazenészekre, ezt a mulasztást igyekszik most pótolni ötletével két fővárosi szabad demokrata politikus. Körmendy Ferenc, a kulturális bizottság elnöke, aki egykoron Európa számos fővárosában utcazenélt brácsásként, az Indexnek elmondta: jelenleg a rendőrök és a közterület felügyelők jóindulatán múlik, elzavarják-e az utcazenészeket, avagy sem. A politikus szerint rendezett keretek közé szeretnék szorítani az utcazenélést. Körmendy ettől azt várja, hogy minőségibb lesz az utcazene, mert a képzett muzsikosok is megjelennének az utcán.

Az Ikvai Szabó Imre, szociális és lakásügyi bizottsági elnökkel közösen kimunkált ötlet szerint évente rendeznének meghallgatással egybekötött fesztivált, e műfaj képviselőinek. A muzsikosoknak egy szakmai zsűri előtt kellene zenélniük, és az folytathatná mintegy kétszáz közterületen a mesterséget, aki ezen megfelelne. Körmendy Ferenc szerint ez a rendezvény utcazenész ki mit tud lehetne.

A politikus úgy nyilatkozott: legfeljebb jelképesen, száz forintot kellene elkérni közterület-használati díj gyanánt a muzsikusoktól, ugyanakkor az évente rendezett megmérettetésről távolmaradókat engedély hiányában esetleg eltanácsolhatnák a közterekről. Szabályoznák azt is, hogy milyen hangerővel szólhat ez a muzsika, Körmendy személyes véleménye szerint nem lehetne megadóztatni az így szerzett jövedelmet, mint ahogy ez máshol sem szokás.

A bizottsági elnökök saját bevallásuk szerint még nem szondázták a kérdésről se a főpolgármestert, sem a fővárosi frakciókat, remélik ugyanakkor, hogy már az idei, nyári szezontól szervezett keretek között fognak a budapesti utcűákon zenélni.