Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Hét UV-t árverezett el a BKV

2007.05.24. 16:18
Forgalomból kivont UV villamosokat árverezett el a BKV csütörtökön. Ez volt a harmadik alkalom, hogy a több mint fél évszázaddal ezelőtt született típusból eladott a tömegközlekedési vállalat.

Húsz leselejtezett UV-villamost bocsátott árverésre a BKV csütörtökön. A cég Akácfa utcai székházában előre regisztrált jelentkezők licitálhattak, és hét járművet meg is vásároltak.

Öt pótkocsi 300-350 ezer forint körüli árakon talált gazdára, tudtuk meg a BKV illetékesétől. (Ezek szigorúan nem jelölhetők az UV típusjelzéssel, de évtizedekig UV motorkocsikkal együtt jártak.) A motorkocsik közül kettő kelt el, és egy-egymillió forintot fizetett értük az új tulajdonos. Így a mostani árverésből a BKV-nak mintegy 3,5 millió forint bevétele volt összesen.

Viszonylag élénk volt a licit

A licit viszonylag élénk volt a hét eladott jármű esetében, hiszen a pótkocsiknál a 200 ezer forintos kikiáltási árról tízezresével ugorhattak a licitek, míg a 700 ezer forintos indulóárú motorkocsiknál 20 ezerrel kellett legalább emelniük a tétet a licitálóknak.

A BKV a nagykörúti Combinók forgalomba állásával és a Ganz ICS (ipari csuklós) villamosok átcsoportosításával indokolta az UV-k, a több mint félszáz éves típus értékesítését. (Az UV villamosok nevét sokan az "új villamos" rövidítésének hiszik, ez azonban nem igaz, az U a gyártási sorozatra utal, míg a V a névben a távvezérlést jelenti, vagyis azt, hogy az első kocsiból a szerelvény hátulsó motorkocsiját is lehet irányítani.)

Még ma is járnak UV-k

A BKV korábban már kétszer kínálta eladásra a forgalomból kivont UV-kat. Tavaly augusztusban és novemberben magánszemélyek, egy civil szervezet, illetve vendéglátó-ipari és hulladékhasznosító cégek is vásároltak az 51 éves villamosokból.

Az UV villamosok egy része még ma is forgalomban van, Dél-Budán járnak az utolsó példányaik, korlátozott útvonalon, mert a 4-es metró építése miatt félig lezárták a pályájukat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?