Hét UV-t árverezett el a BKV

2007.05.24. 16:18
Forgalomból kivont UV villamosokat árverezett el a BKV csütörtökön. Ez volt a harmadik alkalom, hogy a több mint fél évszázaddal ezelőtt született típusból eladott a tömegközlekedési vállalat.

Húsz leselejtezett UV-villamost bocsátott árverésre a BKV csütörtökön. A cég Akácfa utcai székházában előre regisztrált jelentkezők licitálhattak, és hét járművet meg is vásároltak.

Öt pótkocsi 300-350 ezer forint körüli árakon talált gazdára, tudtuk meg a BKV illetékesétől. (Ezek szigorúan nem jelölhetők az UV típusjelzéssel, de évtizedekig UV motorkocsikkal együtt jártak.) A motorkocsik közül kettő kelt el, és egy-egymillió forintot fizetett értük az új tulajdonos. Így a mostani árverésből a BKV-nak mintegy 3,5 millió forint bevétele volt összesen.

Viszonylag élénk volt a licit

A licit viszonylag élénk volt a hét eladott jármű esetében, hiszen a pótkocsiknál a 200 ezer forintos kikiáltási árról tízezresével ugorhattak a licitek, míg a 700 ezer forintos indulóárú motorkocsiknál 20 ezerrel kellett legalább emelniük a tétet a licitálóknak.

A BKV a nagykörúti Combinók forgalomba állásával és a Ganz ICS (ipari csuklós) villamosok átcsoportosításával indokolta az UV-k, a több mint félszáz éves típus értékesítését. (Az UV villamosok nevét sokan az "új villamos" rövidítésének hiszik, ez azonban nem igaz, az U a gyártási sorozatra utal, míg a V a névben a távvezérlést jelenti, vagyis azt, hogy az első kocsiból a szerelvény hátulsó motorkocsiját is lehet irányítani.)

Még ma is járnak UV-k

A BKV korábban már kétszer kínálta eladásra a forgalomból kivont UV-kat. Tavaly augusztusban és novemberben magánszemélyek, egy civil szervezet, illetve vendéglátó-ipari és hulladékhasznosító cégek is vásároltak az 51 éves villamosokból.

Az UV villamosok egy része még ma is forgalomban van, Dél-Budán járnak az utolsó példányaik, korlátozott útvonalon, mert a 4-es metró építése miatt félig lezárták a pályájukat.  • Hírek
  • Személyi kölcsön