Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Demszkynek köztartozása van

2007.02.05. 14:55
A Fővárosi Közgyűlés tagjai is elkészítették vagyonbevallásukat. A dokumentumokból kiderül, hogy van városatya, akinek több mint százmilliós befektetése, másnak kéttucatnyi, többnyire ajándékba kapott ingatlana van. Van, aki teljesen nincstelennek tűnik, és akad, aki nem fizetett iparűzési adót és más köztartozásai is vannak. Demszky Gábornak is van köztartozása, 123 ezer forint illetéket kell megfizetnie.

Nem tudjuk megállapítani, kik a Fővárosi Közgyűlés leggazdagabb tagjai, ketten feltétlenül esélyesek a címre. Egyikük ingatlanokba fektette a pénzét, a másik pénzben és értékpapírokban tartja a vagyonát.

A kereszténydemokrata ingatlancápa

A Kereszténydemokrata Párt frakcióvezetője, Bagdy Gábor nagy vagyonfelhalmozó. 23 ingatlan van részben vagy egészben a nevén; szántó, rét, legelő, gyümölcsös, erdő, kert, szőlő, Budapest XXIII. kerületében nádasai is vannak.

Bagdy ingatlanportfolióját részben ajándékba kapta 2002-ben. A nádasok is így kerültek a politikushoz. Bagdy havi jövedelme a GSE Hungária Kft.-nél 1,525 millió forint. E mellé még kap a Fővárosi Gázművek Rt.-től felügyelőtanácsi tagságáért 158 ezer forintot. A képviselő nemcsak ajándékba kapott földeket, Pomázon, például, 568 nm szántót vett 1997-ben, Piliscséven egy 1021 nm-es szőlő felét vásárolta meg 1996-ban.

Bagdynak lakása is van (3/4 részben) Budapest III. kerületében, Budaörsön üdülője, illetve gazdasági épületei vannak, és egy társasházban is van tulajdona a XI. kerületben.

Pénzben és értékpapírban Lakos vezet

A másik gazdag ember Lakos Imre, az SZDSZ budapesti elnöke. Egy 2006-ban vásárolt BMW-vel autózik, és 28 millió forintot tart államkötvényekben. Ehhez járul még egy 52 milliós részvényportfolió, egy 15 milliós életbiztosítás és négymillió forint készpénz; bankszámláján 10 millió forint és 12 ezer euró kamatozik. Ez nagyjából százmilliós vagyon.


100 milliós vagyonnal vezet Lakos

Lakos több helyről is kap juttatásokat; az Országgyűlés tagjaként 370 ezer forintot keres havonta, XI. kerületi alpolgármesterként 520 ezret, továbbá a kerület által alapított Öböl Kft.-ből 50 ezer forintot. A fővárosi városatyaként 114 ezer forintot kap.

Lakosnak kevés ingatlana van, egy 160 nm-es I. kerületi önkormányzati lakást bérel felesben, van egy 398 nm-es telke Gárdonyban, azon egy 80 nm-es hétvégi háza, továbbá a XI. kerületben 1021 nm-es ingatlana.

Molnár Gyula januárban vett ingatlant

A XI. kerületi polgármester, Molnár Gyula 2007-ben, vagyis most januárban vásárolt Újbudán lakást és hozzá egy kocsibeállót. Tavaly vett még egy Saab gépkocsit is. Majdnem havi egymillió forintot keres össze polgármesterként (580 ezer), fővárosi (114 ezer) és országgyűlési (221 ezer forint) képviselőként. Részvényeinek értéke meghaladja a 3,9 millió forintot, kötvényekben 4,2 milliót tart, takarékbetétje 6,99 millió forint, készpénzben hárommilliója van. Ugyanakkor Molnár 30 millióval tartozik egy banknak.


Molnár újbudai lett

Pénzes fideszes

A jobboldalon a legtöbb készpénze Szatmáryné Jähl Angélának van. A fideszes képviselőnek 50 milliója van készpénzben, továbbá van egy Mercedese, két üzlethelyisége (résztulajdonban), egy 170 nm-es zuglói családi háza és egy XVII. kerületi lakóháza (felerészben). Valahol van egy nyaralója is, de annak helyszínét nem írta bele vagyonnyilatkozatába.

Az MDF-es Katona Kálmán (volt közlekedési miniszter) Suzuki Swifttel és Honda Accorddal járhat; befektetései szolidak: 5 milliós biztosítása mellett 26 milliót bízott pénzintézetekre; bankszámláján 7,5 millió forintot tart. Katonának is több ingatlanja van: Pestújhelyen egy fél családi háza, Nógrád megyében egy erdőben résztulajdona, Balatonszemesen egy üdülője, felesége szülei egy olyan lakásban laknak a Hungária körúton, ami félig az övé; Balotaszálláson 21 hektár erdeje van, és egy másik ottani erdőben is résztulajdonos, sőt Zsanán is van négy hektárja.


Katonának 21 hektár erdeje van

Demszky köztartozása csökkent

A főpolgármester fele részben tulajdonosa egy 171 nm-es budakeszi háznak. Itt él a volt felesége és két közös gyermekük. A tulajdonrész nem idegeníthető el. Százszázalékos tulajdonosa viszont annak az 57 nm-es budakeszi társasházi lakásnak, amelyben most lakik. Ugyanebben a házban 25 százalékban tulajdonosa egy másik lakásnak. Ezt a 35 nm-es ingatlanrészt kiadja havi 40 ezer forintért.

Horvátországban, Kusari községben egy 130 nm-es nyaraló és a hozzá tartozó 90 nm-es kert van a tulajdonában. Demszky Gábor nyugdíjpénztári megtakarítása 1,98 millió ezer forint, banki megtakarítása 1,658 millió. 5,665 millió forint banki lakáshitel mellett 123 ezer forint illetéktartozása van. Egy családi kölcsönért 4,4 millió forinttal tartozik.

Demszky pénzügyei nem sokat módosultak utolsó vagyonnyilatkozata, 2006 novembre óta: nyugdíjpénztári megtakarítása 50 ezer forinttal nőtt, bankbetétje 124 ezerrel csökkent. Családi tartozásai egymillióval mérséklődtek, és illetékadóssága is kevesebb, 215 ezerről 123 ezerre csökkent.

Nemcsak Demszkynek van köztartozása

A közgyűlésbe frissen bekerült Z. Halmágyi Judit építész-tervezőnek több lakása is van, egy például egy XII. kerületi lakóházban, továbbá van egy I. kerületi és egy szigligeti ingatlana is. Egy további XII. kerületi lakásban egyhatodnyi részesedése van. Fiat Puntóval jár, és több védett műtárggyal rendelkezik.


Demszky illetékkel tartozik

Z. Halmágyi elképesztően részletesen, de rendkívül kuszán írja le vagyonát, csak találgatni lehet például életbiztosításairól és egyéb értékpapír-jellegű befektetéseiről, amelyek akár több tízmilliósak is lehetnek, de ez nem derül ki egyértelműen, mert egy 23 milliós bankhitellel kapcsolja őket össze. Az sem világos, hogy pontosan mennyit keres havonta, de nagyon valószínű, hogy egymillió forintnál többet.

Ennek tükrében érdekes, hogy van köztartozása, méghozzá a fővárosi önkormányzatnak tartozik 269 ezer forint iparűzési adóval, és az államnak is lóg 2,1 millió forinttal, igaz, erre egyéves részletfizetési kedvezményt kapott.

Szűkszavúak

Van olyan városatya, aki nem sokat törődött a vagyonbevallással. Ikvai-Szabó Imre SZDSZ-frakcióvezetőnek bevallása szerint semmilyen tisztsége sincs, egy 78 nm-es lakásban van 50 százalékos tulajdona, és 1,2 millió készpénze.

Szolnoki Andrea, a volt SZDSZ-es főpolgármester-helyettes egy V. és egy II. kerületi lakás tulajdonosa, mindkettőnek csak félig, és van egy balatonszemesi üdülő egyhatoda az övé. Takarékbetétben 34 millió forintot tart.

Aki szegény, az a legszegényebb

Kucsák László a közgyűlés egyik legszegényebb (jobboldali) tagja. Neki nincs ingatlana, csak egy 2005-ben vásárolt Opel Astrája. Készpénzben 900 ezer forinttal rendelkezik, de ezt lerontja 950 ezer forintos pénzintézeti tartozása. Általános iskolai igazgatóként 268 ezer forintot keres, ezt egészíti ki egy XVIII. kerületi külsős bizottsági tagság 49 ezer forinttal, valamint a Parking Kft. felügyelőbizottsági tagsága 54 ezer forinttal.

A közgyűlés legszegényebb tagja nem Kucsák, hanem egy másik jobboldali képviselő, László Zoltán. Neki egyszerűen semmije sincs: se ingatlanja, se értékes ingósága, se műgyűjteménye, se értékes könyvei, se készpénze, de még foglalkozást sem tüntetett fel. Az Il-Net Kht.-ból viszont szert tesz havi 67 ezer forintos jövedelemre, fb-tagként.

A fideszes muzsikusok

A szegények közé tartozik Schneller Domonkos is. A Fidesz fiatal városatyája nem kaphatott sokat édesapjától, Schneller Istvántól, a volt SZDSZ-es főpolgármester-helyettestől, korábbi budapesti főépítésztől. Mindössze egy 4 négyzetméteres XI. kerületi tároló van a nevén, és egy dobfelszerelés, ami félmilliót ér, de csak cintányérokkal együtt. Schneller Domonkosnak mindemellett 1,8 milliója van készpénzben, és egy Honda is van a nevén.

A fideszes Riz Leventének sincs ingatlanja. Riz a XVII. kerületben polgármester, havi 580 ezer forintos jövedelemmel, a fővárosi Közgyűlési tagságért 165 ezer forintot kap, tanárként meg 56 ezer forintot egy katolikus iskolából. Riz zeneszerzés címén a szerzői jogvédelemmel foglalkozó Artisjustól jut időnként tízezer forinthoz. Készpénzben másfélmilliója van, hasonló összegű életbiztosítása, továbbá egy elektromos zongorája, egy szintetizátora és egy erősítője is, ezeket még 1999-ben vásárolta.

Pokorni nem a saját kerületében vett ingatlant

Pokorni Zoltán egy 867 nm-es II. kerületi ingatlant vett 2006 decemberében, ezen van egy 291,6 nm-es családi ház. Emellett van 320 ezer forintnyi befektetési jegye, 905 ezer forint tőkegarantált pénzpiaci befektetési jegye és egy könyvgyűjteménye.

A volt fideszes oktatási miniszter 27 millióval tartozik a banknak. Mostani jövedelme XII. polgármesterként 580 ezer forint havonta, honatyaként 360-375 ezer forint, és esetenként kétmilliót kap a Magyar Egyetemi Kiadó Kft.-től szerződi díj címén.


Pokorni 27 millióval tartozik a banknak

Tarlós kisebb lakásba költözött

A Fidesz frakcióvezetője Tarlós István volt óbudai polgármesterként jogosultságot szerzett 181 ezer forintos havi nyugdíjra. Régi lakását 33 millió forintért eladta, és a 118 nm-es ingatlan helyett vett egy 77 nm-est 27,4 millió forintért Óbudán. Ehhez felvett 9 milliónyi kölcsönt is. (A tranzakciókat feleségével közösen hajtotta végre, tulajdoni és hitelhányadai is 50 százalékosak.) Bankszámláján 1,5 millió van. Tavaly novemberben vett egy négyéves VW Passat 1,9 TDI-t.

MDF-es a legeladósodottabb

Hock Zoltán MDF-frakcióvezető haszonélvezeti jogokkal rendelkezik csupán, saját nevén nincs ingatlan. Van viszont egy 2300 kötetes könyvtára, életbiztosítása (kétmillió forint), készpénze (szintén kétmillió), és vannak bútorai és műszaki cikkei is.

zintén MDF-es a közgyűlés talán legeladósodottabb tagja, Vaskor László. Ő 44 millióval tartozik egy magánszemélynek, a banknak pedig 19,3 millióval. Ám életbiztosítása 26 millió forintos, bankszámláján 332 ezer forint van, és 6,15 milliót követel másoktól.

Nagy adós a VII. kerületi MSZP-s polgármester, Hunvald György is, ő a banknak 22 millióval, magánszemélynek 15 millióval lóg. Ezzel szemben van egy VII. kerületi 79 nm-es ingatlanja. Egy 45 nm-es VIII. kerületi ingatlanban 50 százalékos haszonélvező.

A legnagyobb követelő MSZP-s

Horváth Csabának nem sikerült magát a II. kerületben újra polgármesterré választtatnia, viszont bekerült a Fővárosi Közgyűlésbe. A szocialista politikusnak a II. kerületben van egy 1278 nm-es ingatlana 400 nm-es lakóházzal. Törökbálinton öt darab 1240 nm-es építési telek került a nevére, és egy Audi A4-essel jár. Készpénzben 1,6 milliója van, bankszámláján 7,8 milliója. Horváth szerződés alapján 28 milliós követelést is érvényesíthet, ezzel a legnagyobb "követelő" a mezőnyben. Ugyanakkor bankhitele eléri a 25,5 millió forintot, és egy magánszemélynek is tartozik 5,5 millióval.

Gy. Németh Erzsébet, a volt szocialista frakcióvezető egy XVII. kerületi 360 nm-es telek 140 nm-es lakóházának 50 százalékos tulajdonosa. Lovasberényben övé egy 1548 nm-es szántó fele, Balatonakalin 264 nm-es telek 40 nm-es üdülőjének a negyede. Renault Mégane-on járhat, bankszámláján 1,5 milliót tart, más követelései hárommillióra rúgnak.

Egy tehetős főpolgármester-helyettes

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettesnek számos ingatlana van. 1998-ban vett a XII. kerületben egy 2143 négyzetméteres telket, pontosabban annak 7692/100 000-ed részét. Ugyanitt egy társasházban 118 nm-es lakást vásárolt még 1998-ban. Érden 2003-ban vett egy 730 nm-es telket 160 nm-es házzal. Törökbálinton 900 nm-es telket vett 250 nm-es házzal 1999-ben. Ezenkívül ajándékként kapott Jászberényben két ingatlant, egy 5500 nm-es tanyát épülettel és gazdasági épülettel, továbbá 2005-ben 3,5 hektáros szántót.


Hagyónak számos ingatlana melett van egy Trabantja is

Hagyónak van egy Trabantja is, 1993-ban vette. Takarékbetétben 26,5 millió forintot tart,és van még készpénzben 1,7 milliója. Tagi kölcsön címen 2,5 milliós követelése is van, míg banki tartozása 15 millióra rúg.

Steiner Pál egy Lexusszal vigasztalódott?

Steiner Pál elbukta az V. kerületi polgármester-választást, viszont novemberben vett egy Lexus luxusautót, majd megválasztották az MSZP fővárosi frakcióvezetőjének. A XV. kerületben egy 496 nm-es telken álló 106 nm-es ház harmada az övé, és felesben haszonélvező egy budaörsi ingatlanon. Bankszámláján 13,9 millió forint van, más követelései négymilliót tesznek ki. Banktartozása négymillió forint.

A legnagyobb pozícióhalmozó

Somlyódy Csaba a nagyhatalmú gazdasági bizottság elnöke a közgyűlésben. Ő tulajdonos egy X. kerületi 1127 nm-es telken, amelyen egy 172 nm-es ház áll. Csókakőnegy 1836 nm-es zártkertet haszonélvez. Van egy Saabja, egymilliós az életbiztosítása, további egymilliónyi értékpapírja, nyolcmilliós bankszámlája és 1,5 milliós devizakövetelése. Banknak kétmillióval tartozik, magánszemélynek 14 millióval.

Somlyódy nem tartozásai miatt érdemel figyelmet, ő a Fővárosi Közgyűlés talán legnagyobb álláshalmozója. Az Esély Budapest Alapítvány gazdasági igazgatójaként 80 ezer forintot kap havonta, az NA Zrt. FEB-elnökeként 350 ezer forintot, a BGYH Zrt. FEB-elnökeként 137 ezret, a BDK Kft.-ből 170 ezret, a VIKUV Kft. FEB-elnökeként 52 ezret, a fővárosi önkormányzattól képviselőként és bizottsági elnökként 396 ezer forintot vihet haza.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!