Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Kong az ürességtől a budapesti Városháza, az ügyintézés is vánszorog

2008.07.17. 13:57
Július elejétől augusztus végéig két hónapra szinte teljesen megszűnik az élet a főpolgármesteri hivatalban. Szabadságra mennek a város vezetői, pihennek a képviselők, és a hivatalnokok nagy része is elutazik.

A főpolgármester és helyettesei közül egy valakinek mindig rendelkezésre kell állnia ilyenkor is. Jelenleg Demszky Gábor tartja a frontot, ám hamarosan, július 28-án elutazik horvátországi nyaralójába, és csak augusztus 12-én jön vissza.

A főváros rendelete szerint Demszkyt távollétében Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes helyettesíti, ő azonban a Velencei tónál nyaral augusztus 1-jéig, azaz a 28-tól 1-jéig tartó héten őt is helyettesíteni kell.

A rendelet szerint az első helyettes helyettese Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes, csakhogy ő már július 11 óta szabadságon van, és nem is jön vissza Budapestre augusztus 22-ig. A politikus egy 1128 kilométeres országos gyalogtúrán vesz részt, ami a tervek szerint 41 napig tart.

A jogszabály rendelkezik a helyettes helyettesének helyettesítéséről is, méghozzá úgy, hogy ebben az esetben Horváth Csaba főpolgármester helyettes áll csatasorba. Horváth Csaba tegnap, július 16-án érkezett vissza a spanyolországi Costa del Sol üdülőhelyről, és ma munkába is állt.

A politikusokon kívül főpolgármesteri hivatalt vezető Tiba Zsolt főjegyző is nyaral jelenleg, egészen augusztus 8-ig, őt Haszonicsné Ádám Mária aljegyző helyettesíti. A képviselők nagyobb része is elkerüli a városházát nyáron.

Az utolsó közgyűlés június 26-án volt, a legközelebbi pedig augusztus 28-án lesz. Az időszak alatt bizottsági ülések is alig vannak, máskor 12-13 szaktestület ülésezik hetente, mostanában egy hétre általában két ülés jut.

A jogalkotási szünetet kihasználva július-augusztusban megy szabadságra a főpolgármesteri hivatal mintegy ezer alkalmazottjának nagy része is. Ilyenkor a Városháza folyosói szinte konganak az ürességtől, az ügyintézés pedig leáll vagy vánszorog.