Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pénzügyi válságforgatókönyvet készít a főváros

2008.10.16. 12:40
A pénzügyi válság Budapestet nem érte el, de a város ki van téve ennek a veszélynek, mondta az Indexnek Ikvai-Szabó Imre költségvetésért felelős főpolgármester-helyettes. Hozzátette, hogy a folyamatokat hetek óta egy pénzügyi szakértőkből álló stáb elemzi a Városházán. Készítenek egy válságforgatókönyvet is.

Ikvai-Szabó Imre elmondta, hogy a stáb három szempontból figyeli a történéseket. A főváros hitelállománya 150 milliárd forintos, de hosszú lejáratú, jó feltételű hitelekből áll, egyelőre nagy károk nem érhetik, de a veszély fenyegető. Idén és jövőre Budapest nem számol újabb hitel felvételével, sőt a jelenlegi hosszú távú tervek szerint erre 20011-ig nem is kerül sor.

A főváros hitelminősítési ugyan lehet rosszabb a következő időszakban, de mivel hitelfelvételi szándék nincs, ez egyelőre csak pénzpolitikai, bizalmi kérdés. Az árfolyammozgások azonban jelenetős kihatással lehetnek a törlesztésekre. Ikvai-Szabó közölte, hogy az idei költségvetés is tartalmaz kétmilliárd forint kockázati céltartalékot, amit remél, hogy nem kell felhasználni.

A jövő évi költségvetés tervezésekor a főváros azzal számol, hogy a központi adóbevételek nominálisan nem változnak, reálértékben ez csökkenő adóbevételt jelent. A gazdaság lassulása az iparűzési adóbevétel stagnálását, esetleg csökkenését vetíti előre.

Várható az is, hogy a válság miatt az uniós támogatások kiutalása lassul, az EU ugyanis valószínűleg aggályosabb, lassabb lesz, ami ilyen esetben természetes. A 4-es metró várva várt uniós támogatásáról egyelőre semmi rossz hír nem érkezett Brüsszelből, ahol az év végéig döntenek a pénz odaítéléséről.

Ha a lelassuló folyamatok miatt idén mégsem kötnék meg a támogatási szerződést, az kínosan érinteni Budapestet, ugyanis a 2008-as költségvetésben már hétmilliárd forint idén befolyó összeggel számoltak. Ezt a pénzt a főváros már kifizette, arra számítva, hogy az év végén visszajön.

Ikvai-Szabó szólt arról is, hogy a legrosszabb esetre készülve készítenek egy válságforgatókönyvet is, ami azzal számol, hogy minden pénzügyi pozíció romlik. A főváros működésével ebben az esetben sem lesz probléma, legfeljebb az eredmény csökken, de a fejlesztések megsínylik a válságot.

Ez azt jelenti, hogy több beruházás késni fog, nem indul el, esetleg törölve lesz. Hozzátette, hogy a 4-es metró viszont jövőre biztos, hogy tovább épül, a jövő évi költségeket előteremtik.