Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

A csatlakozás után indulna a budai Vár rekonstrukciója

2004.04.19. 07:41
A kormány tervei szerint az uniós csatlakozás napjaiban indulna meg az a program, amely tíz-tizenkét év alatt a budai Vár "világháborús skanzenjének" rehabilitációját, állami és kulturális szerepének erősítését eredményezheti - értesült a Népszabadság.
Az elképzelések értelmében Varga Imre szobrászművész jelképes harangjátékának a Vár keleti oldalán, a Dísz tér közelében lévő Püspökkertnél való felavatásával kezdődne meg a fél évszázada húzódó rekonstrukció.

A Várba kerülhet a korona

Az utóbbi hetekben felgyorsult a Glatz Ferenc által vezetett úgynevezett jelképbizottság munkája. A testület felvetései közül e pillanatban a Várra vonatkozó egyes javaslatok állnak a legközelebb a megvalósuláshoz. A Népszabadság értesülései szerint a bizottság egy három szakaszból álló helyreállítási folyamat mellett foglalt állást, amelyet kedden az államtitkári értekezlet is megtárgyal. Az első ütem befejezését még erre a ciklusra tervezik.

A munka a volt Honvédelmi Minisztérium és Honvéd Főparancsnokság Dísz téri, ma már erősen visszabontott, romos épületének helyreállításával kezdődne. A tömb - természetesen kiegészítve, új részekkel - adhatna otthont a magyar államiságot bemutató állandó kiállításnak. Itt kapna helyet a korona is a koronázási jelvényekkel. A tárlatot a tervek szerint a Nemzeti Múzeum gondozná. Információk szerint a kiállítóhely megépítése mintegy másfél milliárd forintba kerülne. Ugyancsak az első ütem része lenne a Mátyás-templom rekonstrukciója és a jelenleg amerikai tulajdonban lévő Táncsics utca 9. - az egykori börtön - kiváltása, méltó funkcióval való felruházása.

Bővítenék a Sándor-palotát

Rendkívül fontosnak tartják ugyanakkor a szakemberek a térnek évtizedek óta nem mondható Szent György tér kiépítését is. A tér nyugati oldalára - ahol ma a korábban elvégzett ásatások leletei romlanak - egy kiállítási csarnokot képzeltek, amely a magyar államisággal kapcsolatos nagyszabású, nemzetközi kiállításoknak adhatna otthont. Elképzelhetőnek tartják azt is, hogy a karmelita kolostor felé bővítsék a köztársasági elnöknek jelenleg a Sándor-palotára korlátozódó reprezentációs tereit. A teret magát pedig alkalmassá tennék a látványos ünnepi események befogadására.

A tíz-tizenkét évesre tervezett rekonstrukció harmadik ütemében akár arra is sor kerülhet, hogy beépítik a volt Külügyminisztérium évtizedek óta üres telkét a Szent György tér és a Hunyadi János út sarkán.