Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Lakás, jövedelem és foglalkozás nélküliek a fővárosi közgyűlésben

2006.11.11. 13:41
Jövedelemmel alig, ingatlannal, esetenként tucatnyival is - öt kivétellel - rendelkezik az a 65 fővárosi képviselő, akik saját kocsit csak elvétve vallottak be a héten nyilvánosságra került vagyonnyilatkozatukban.

A fővárosi önkormányzat képviselői közül 10 millió forintnál nagyobb megtakarítással kevesen, befektetési jellegű értékpapírokkal, életbiztosításokkal szinte mindegyikük rendelkezik, sokan többfélével is.

A héten lejárt határidőig Halmágyi Judit (SZDSZ) kivételével minden képviselő benyújtotta vagyonnyilatkozatát. A törvényi előírások szerint január végéig újabb vagyonnyilatkozatot kell tenniük.

A korábbi nyilatkozatok nem nyilvánosak

A fővárosi önkormányzat vagyonnyilatkozat ellenőrző bizottságának titkárságán az MTI-nek elmondták, hogy Tiba Zsolt főjegyző utasítására nem nyilvánosak már azok a nyilatkozatok, amelyeket korábban tettek azok a képviselők, akik jelenleg is tagjai a testületnek.

Szinte csak kivételként fordul elő, hogy azok a képviselők, akik egy vagy több gazdasági társasági érdekeltséggel, tulajdonnal is rendelkeznek, ez alapján jövedelmet jelezzenek. Még akkor sem igen van erre példa, ha a képviselő egyben ügyvezetője valamely cégnek.

Demszky három budakeszi lakása

Ugyancsak elvétve fordul elő az is, hogy a fővárosi képviselői tisztsége alapján járó 100-300 ezer forintos jövedelmet feltüntessék. Mindez nemcsak a több mint 40 új képviselőre jellemző, hanem az olyan régi politikusokra is, mint például Bakonyi Tibor (MSZP), Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) és Szolnoki Andrea (SZDSZ) korábbi főpolgármester-helyettesek.

Az egyik legalaposabb vagyonnyilatkozat Demszky Gábor főpolgármesteré. Ebből egyebek közt kitűnik, hogy Budakeszin három lakása, Horvátországban pedig két ingatlana van. Havi jövedelme 1,2 millió forint, 11 millió forintos adósságának felével magánszemélyeknek tartozik.

László Zoltánnal semmije sincs

A fideszes László Zoltán a többoldalas nyomtatvány minden rovatát kihúzta - nincs tehát lakása, jövedelme, foglalkozása sem. Volt olyan képviselő, Tüttő Kata (MSZP), aki nem a többiek által használt formanyomtatványt töltötte ki.

A legtöbb ingatlannal (23) a kereszténydemokrata frakcióvezető Bagdy Gábor rendelkezik. A havi 1,7 millió forint körüli jövedelmet jelző közgazdász képviselői tiszteletdíjat nem tüntetett fel.

A jövedelem- és foglalkozásnélküliek táborához tartozik Tarlós István Fidesz-frakcióvezető is, akinek 10 millió forintos tartozása van.

Százmillió értékpapírban és bankban

Molnár Gyula MSZP frakcióvezető egyike azoknak, akik fővárosi képviselői tiszteletdíjat is feltüntetett az országgyűlési díjazása és a XI. kerületi polgármesteri fizetése mellett. Költségtérítést azonban nem jelez.

Pokorni Zoltán (Fidesz) mind országgyűlési képviselői, mind a XII. kerületi polgármesteri tiszteletdíja mellett feltünteti költségtérítéseit is. Az 1,3 millió forintos jövedelme között nem szerepel viszont a fővárosi képviselői díjazása.

A legvagyonosabb képviselők egyike Lakos Imre (SZDSZ), aki egy bérlakásban él, 5 szériájú BMW-vel jár és mintegy 100 millió forintja van értékpapírban és bankban.

Horváth vezeti a banki adóslistát

Szatmáryné Jähl Angéla (Fidesz) rendelkezik a legtöbb készpénzzel (50 millió forinttal), de három cége közül csak egy után vesz fel jövedelmet 200 ezer forintot. Ugyancsak jelentős, 34 millió forintnyi banki megtakarítása van Szolnoki Andreának.

A banki adósok listáját Horváth Csaba (MSZP) vezeti 30 millió forinttal, őt párttársa Hunvald György követi 22 millió forinttal. Több mint 20 milliós adóssága van Dancs Gábor (SZDSZ) képviselőnek, 10 millió forintnál nagyobb tartozása pedig Papcsák Ferenc (Fidesz), Kovács Balázs (Fidesz) és John Emese (SZDSZ), Danielisz Béla (MSZP) képviselőnek.

Magánszemélyeknek is tartoznak

Magánszemélyeknek a legnagyobb (44 millió forint) tartozása van Vaskor László (MDF) képviselőnek, aki egyúttal a bankoknak mintegy 15 millió forinttal tartozik, miközben 45 ezer forintos jövedelmet tüntetett fel.

Magánszemélyeknek 10 millió forintnál nagyobb összeggel tartozik Hunvald György, Somlyódy Csaba (MSZP), Kosztolányi Dénes (Fidesz).

Az öt lakás nélküli között szerepel Riz Levente (Fidesz), XVII. kerületi polgármester is.