Oszkár
20 °C
29 °C

Szomorú vállalkozó a Vidámpark előtt

2004.03.25. 13:10
Szabó Ferenc "kirúgott magyar" március 15. óta demonstrál a Városligetben, a Vidámpark bejárata előtt. Az egykor kerítésen belül tevékenykedő vállakozó jogos követeléseinek teljesítésén túl azt is várja akciójától, hogy a szerinte némileg gazdátlan, leharcolt szórakoztató központ áldatlan állapotára felfigyelnek végre az illetékesek.
"Tisztelt Demszky úr, Schiffer Úr! Mikor fogják elszámoltatni viselt dolgaik miatt a Vidámpark menedzsmentjét? Tisztelt Menedzsment! Mikor kapom meg a visszajáró pénzemet? Ennyire rosszul megy?" - olvasható az Állatkerti körúton parkoló terepjáró mögötti ötméteres szerkezeten. A demonstratív transzparens szemmel láthatóan nem hatja meg a járókelőket.

Leadták a kulcsot

Kirúgott magyar
Tekintse meg képeinket!
A dzsipben üldögélő Szabó Ferenc messziről indít, amikor tiltakozó akciójáról kérdezzük: 1991 óta dolgozott a Vidámparkban vállakozóként. A kilencvenes évek végén reménykedő hangulatban megvett, illetve bérbe vett több játékot is a parktól, így többek közt a népszerű Galaxyt. A működtetési szerződés kauciójaként 1,2 millió forintot tett le. A bevételek egy részét visszaforgatta vállakozásába, a felújított játékok üzemeltetése azonban nem tartott sokáig. Kétezerben már suttogták a vidámparkos vállalkozók, hogy "ez az év lesz az utolsó", de akkor még kaptak egy év haladékot, bár 35 százalékkal megemelt bérleti díj mellett.

Egy év múlva nem hosszabbították meg senki szerződését, a Vidámpark igazgatósága ugyanis úgy döntött, minden szórakoztató berendezést saját maga üzemeltet. Akik csupán bérelték a játékokat, "csendben leadták a kulcsot, de én nem tudtam belenyugodni, hiszen nem búcsús vagyok, mutatványos múltam sincsen, csak abban bízhattam, hogy mérlegelik a helyzetet".

De nem így történt. Az ellenségeskedésektől sem mentes alkudozás odáig fajult, hogy a vidámparki menedzsment szétszedette és elszállítatta Szabó Galaxy-ját, mire a kipaterolt vállakozó birtokháborítás címén pert indított, amit első fokon megnyert, másodfokon azonban elvesztett. A terhére ítélt, játékait illető bontási és szállítási költségek levonása után szerinte még így is a park tartozik neki a letett kaució maradékával (csaknem egymillió forinttal), ezt azonban a mai napig nem kapta meg - ezért is vonul fel márciustól hétvégenként és minden ünnepnapon egyszemélyes demonstrációjával a Vidámpark elé.

Hallgatólagos megállapodás

"De ez csak töredéke az itt folyó dolgoknak" - kezd a Főváros, a Vidámpark tulajdonosi bizottságának, és a felügyelőbizottságának szapulásába az önmagát "kirúgott magyarként" aposztrofáló vállalkozó, aki leginkább azt sérelmezi, hogy csupa húsz-huszonöt éves, "nyugatról levetett", leharcolt játék kap helyet a parkban, míg az ő nem jobb, nem rosszabb játékainak Városligeti elhelyzéséhez semmiféle engedélyt sem kap.

"Van ugyanis egy hallgatólagos megállapodás, miszerint a Vidámpark védelmében semmiféle mutatványos sem kaphat zöld területre foglalási engedélyt a Városligetben. Erre én találtam a Petőfi Csarnok mellett egy aszfaltozott teret, ahol esetleg lerakhatnám a játékaimat és kereshetnék egy kis pénzt, de oda sem engedtek." Nem könnyíti a helyzetét, hogy a városházi aktatologatás közepette már az sem világos számára ki is a felelős "ezért a nyomorult Vidámparkért". Az utóbbi években két közmeghallgatáson is megígérték az érdemi rendezést, de problémájával azóta sem foglalkoztak.

Ráadásul a nyugati vállakozóktól átvett, közösen üzemeltetett szerkezetek - például a népszerű skóciai eredetű Looping Star - bevételeinek egy része a holland, angol, német tulajdonosokhoz csordogál - avat be a részletekbe a vállakozó. Szabó Ferenc jelezte a vidámparki vezetőknek, hogy neki végsősorban megfelelne egy ilyen konstrukció is, de a "folyton hatalmi pozícióból, magas lóról tárgyaló igazgatók" hallani sem akartak róla - mutatja a vezérigazgató elutasító válaszlevelét a végső elkeseredésében tüntetéssorozatba kezdő férfi.

Leginkább azonban a Vidámparkot sajnálja-félti Szabó Ferenc. "Így nem lehet működtetni, ilyen régi szocialista, nagyvállalati módszerekkel. Millióan nyüzsögnek az igazgatóságban, a százhúsz alkalmazott fele adminisztratív dolgozó, miközben évről-évre egyre kevesebb a látogató. A nagy önállóságot hangoztatják, viszont legutóbb már pályázatot írtak ki a vendéglátós helyek üzemeltetésére. Nem a pénz számít, hiszen anyagi gondjaim nem nagyon vannak - egyszerűen nem tudom elfogadni a jelenlegi helyzetet."

A menedzsment válaszol

Tari Julianna, a Vidámpark vezérigazgatója a kapu előtt demonstráló vállalkozó nevének említésére rögtön azzal kezdi, hogy "rágalmazásaira nem kívánok tételesen reagálni", majd hozzáteszi: jelenleg is folyik egy jó hírnév megsértése miatt indított per az ügyben.

Már rég nem a régi
Fotó: Nagy Attila
A parkban lassan 35 éve dolgozó igazgatónő annyit rögtön előrebocsát, hogy "kirúgásról" szó sincs, hiszen egy meghatározott időre kötött, és lejárt szerződésről van szó. 2000 őszén hozták a döntést, hogy 2002 januárjától mindent maguk üzemeltetnek, a parkban működő vállalkozók így kaptak tulajdonképp egy évet, hogy felkészüljenek - meséli Tari Julianna, majd előveszi a Szabó úrral kötött, 2001-re szóló bérleti szerződés jegyzőkönyvét, amit mindkét fél sajátkezűleg írt alá, és annak hetes pontjára mutat: "Szabó Ferenc kijelenti, hogy jelen jegyzőkönyv aláírásával az Rt. és közötte fennálló vitás kérdéseket lezártnak tekinti és a létrejövő szerződés teljes megvalósulása érdekében a Társaság és a Társaság vezetésének jó hírnevét sértő tevékenységet nem folytat."

Az igazgatónő szerint Szabó nem teljesítette az egy évre kötött szerződésben vállaltakat, az év végén ugyanis nem szabadította fel az általa elfoglalt területeket, és nem adta vissza a bérelt játékok egy részét sem. Emiatt bontották le és szállították el a Galaxyt, a bíróság pedig jogerősen a Vidámparknak adott igazat.

Tulajdonképp egyetlen vitatott tétel miatt folyik most az egyszemélyes demonstráció: a vállalkozó elvitette az általa megvásárolt óriáscsúszdát, ám nem bontatta el az annak részét képező betonalapot. A masszív betondarabok eltávolítási költségét a Vidámpark állta, és később le is vonta azt a letett kaucióból - de az ezzel egyet nem értő Szabó Ferenc ezúttal már nem terelte peres útra a dolgot, inkább belevágott szabad- és munkaszüneti napjai feláldozásába. Mindemellett beadványokkal bombáz minden lehetséges hivatalos fórumot - veszi elő a vaskos "Szabó-dossziét" Tari Julianna. "A több alkalommal és több szinten lefolytatott vizsgálatok nem találtak szabálytalanságokat a Vidámpark működésében."

Az viszont szabálytalan, ahogy Szabó úr demonstrált március 20-21-én - mutat fotókat az utánfutós dzsipről a Vidámpark vezérigazgatója. A rendőrség csak a KRESZ betartásának feltételével adott engedélyt neki, és ez bizony itt nem teljesül: megállni tilos zónában, gyalogátkelőhely előtt, parkolóövezeten kívül parkol lila terepjárójával.

Az idő vasfoga

Arra a kérdésre, hogy mi a helyzet az állítólag preferált külföldiekkel, az igazgatónő elmondja, a száz százalékban a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő Vidámpark Rt évek óta együttműködik több külföldi szakmai szervezettel, vidámparkkal, így keresik azokat a Magyarországra újdonságként behozható játékokat, amikre aztán bérleti szerződést kötnek. Ezeket a bérbeadó cég hozza ide, felállítják, a felújítási költségeket is állják - a Vidámpark alkalmazottjai pedig működtetik. Az hogy milyen arányban részesül a bérbeadó cég például a Looping Star bevételeiből, üzleti titok.

Hogy nem működne magyar vállalkozás a parkban? Ez nem igaz, hiszen immár három éve bérli a Vidámpark egy magyar kft. népszerű trambulinjait - reagál a "kirúgott magyar" vádjára az igazgatónő. "És hogy akkor vele miért nem kötöttünk szerződést? Sem az újdonság, sem a színvonal nem volt már megfelelő az ő játékai esetében. Egyszerűen eljárt felettük az idő."