Erzsébet
1 °C
4 °C

Meddig menjen az 1-es és a 3-as villamos?

2008.06.26. 11:20
Elfogadta a fővárosi közgyűlés az 1-es 3-as villamos meghosszabbításáról szóló előterjesztést. A 44 milliárd forintos beruházásra 70 százalékos támogatást kér a közgyűlés az uniótól.

A tervek szerint a két villamos meghosszabbítása, vonalának felújítása, új villamosok beszerzése 2009-ben kezdődne és 2011 végén fejeződne be. Az 1-es villamost átvezetik a Lágymányosi hídon a Budafoki útig (ez 1 kilométerrel hosszabb pályát jelent), a 3-ast pedig a Soroksári úton a HÉV Pesterzsébet felső megállójáig (ez 720 méter új pályát jelent).

Wintermantel Zsolt fideszes képviselő bírálta a tervet, véleménye szerint az 1-es villamos meghosszabbítása nem ér sokat, ha nem viszik el legalább a Fehérvári úton közlekedő villamosokig. A 3-as villamost pedig szerinte érdemesebb lenne a Török Flóris úton a Topánka utcáig, Pesterzsébet városközpontjáig vezetni, mert így sokkal több utas használná.

A Városi és Elővárosi Közlekedésért Egyesület szóvivője szerint az 1-es villamos Budafoki úti ideiglenes végállomásával kapcsolatban 750 millió forint pazarlásra készül a főváros, hiszen a vonalat mindenképpen továbbviszik majd, és akkor nem lesz szükség rá.

Az 1-es villamossal kapcsolatban Becker László metróbiztos válaszolt, aki szerint a Fehérvári útig, sőt az Etele térig tartó meghosszabbítást tervbe vette a főváros, de a hiányzó szakasz engedélyeihez környezeti hatástanulmány kell még, és a civil egyeztetési folyamatot is végig kell vinni, ami évekig tarthat. Az egyes (Budafoki útig tartó) ütemre megvannak az engedélyek, ott a beruházás elkezdődhet.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes a 3-as villamossal kapcsolatban elmondta, hogy az erzsébeti városközpont közlekedését majd a 2-es-30-as villamos meghosszabbítása fogja megoldani. A projektekről szólva hangsúlyozta, hogy ha bármely elemét most megváltoztatnák, akkor az uniós támogatás kerülne veszélybe.

A közgyűlés végül két fideszes módosító indítványt is elfogadott (az ellenzéki és az SZDSZ-es képviselők támogatásával) arról, hogy megvizsgálják a 3-as villamos Topánka utcai alternatív nyomvonalát, valamint hogy augusztusra készüljön előterjesztés az 1-es villamos Fehérvári útig tartó meghosszabbításáról.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?