Piroska
-1 °C
5 °C

A Városligeti tó medrében víz helyett rendezvény látható

2007.06.22. 13:52
Magánbiznisznek nevezte egy fővárosi fideszes bizottsági elnök azt, hogy a Városligeti tóban profitábilis rendezvényt tartanak ahelyett, hogy csónakázni lehetne.

Elfogadhatatlan dolog, hogy az érvényben lévő önkormányzati döntések ellenére évek óta nyáron nincs víz a Városligeti-tóban, jelentette ki a Fővárosi Közgyűlés fideszes frakcióvezető-helyettese pénteki tájékoztatóján. Ughy Attila, aa kérdésben illetékes önkormányzati szakbizottság elnöke "vérlázítónak" nevezte azt, hogy a világörökség részét képező Hősök terétől néhány méterre jelenleg "egy magánbiznisz" keretében a pesti Duna-partról kiszorult plázs üzleti rendezvénye zajlik a műjégpályán.

A fideszes politikus emlékeztetett rá, hogy a szakbizottság 2000 óta többször is határozatban állt ki amellett, hogy nyáron csónakázni lehessen a Városligeti-tóban. Úgy vélte, hogy a műjég előállításához szükséges csővezeték korrózióját enyhíteni lehetne, ha csapvízzel kevernék a Széchenyi fürdőből kiengedett termálvizet. Nehezményezte azt is, hogy önkormányzati engedély nélkül zajlik ez a "magánbiznisz", ami "valakiknek iszonyatosan jó buli évente". A politikus attól tart, hogy a műjégpálya teljes felújítása után is mindaddig megmarad ez a helyzet, amíg "a vállalkozó érdeke ezt kívánja", a csónakok bérbeadásából ugyanis kevesebb bevételhez lehet jutni.

Betonteknőben vállalkozás

A képviselő diaképekkel illusztrálta a "tóban", a betonteknőben jelenleg zajló vállalkozás nagyságát. Felhívta a figyelmet a szerinte engedély nélkül emelt nagyméretű színpadra és a "bomba energiaitalt" reklámozó székekre. A főpolgármesteri hivatal sportügyekért felelős ügyosztályvezetője, Szabó István jelenleg külföldön tartózkodik, s ugyancsak külföldön van Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes, akihez a sportügyek is tartoznak.

Bartha László, a műjégpálya igazgatója elmondta, hogy az idei a negyedik év, amikor nyáron nincs víz a Városligeti-tóban. Hozzátette, hogy a csővezeték-rendszer teljes körű felújításáig mérlegelni kell a között, hogy a telente korcsolyázó több mint félmillió vendég érdeke a fontosabb, vagy az, hogy néhány ezren csónakázhassanak nyáron. Megerősítette, ha nyáron nem tudnák javítani a tó alatt húzódó csővezetéket, akkor meghiúsulna a jégszezon.

Az igazgató ismeretei szerint a kormány és a főváros közötti szerződésben szerepel a műjégpálya felújítása a következő évben. Kifejezte azt a reményét, hogy jövő nyáron már zajlik a csővezeték rekonstrukciója. A munkálatokat a téli műjégszezon zárása után kezdenék, s a következő jégszezonig be is fejeznék azt. A tervek szerint 3 milliárd forintot fordítanának rá. A műjégpálya főépületének rekonstrukcióját pedig a következő évben tervezik, 1,8 milliárd forintból.

Bartha László elmondta azt is, hogy az intézmény igazgatójaként saját hatáskörben döntött az úgymond "kerítésen belüli" nyári program engedélyezéséről a tóban. Idén egyébként bevétele származik ebből az intézménynek, mondta.