Judit
3 °C
7 °C

Nem enyhült a sztrájkveszély

2008.04.16. 15:29
Egy hónap múlva, május 14-én tárgyalja a főváros illetékes bizottsága a paraméterkönyvet, mivel az a jelenlegi formájában tárgyalásra alkalmatlannak bizonyult. A vita az ülésen leginkább arra irányult, milyen koncepció mentén kellene módosítani a paraméterkönyvet, konkrét vonalakról nem esett szó.

Parázs vita volt a főváros a Városüzemeltetési Bizottságának szerdai ülésén a paraméterkönyvről. Többen az előterjesztőket szidták, és végül az a döntés született, hogy egy hónap alatt a szakmai és civil szervezetek bevonásával új paraméterkönyvet kell készíteni. Ez a döntés viszont nem enyhítette a sztrájkfeszültséget.

A szakszervezetek és a BKV között a tárgyalások 16 órakor folytatódnak. Ha addig nem vonják vissza a paraméterkönyv közkézen forgó verzióját, valamint a főváros vezetése nem vállal garanciát arra, hogy stratégiát dolgoz ki négy hónap alatt a BKV finanszírozására, a pénteki, egész napos sztrájk elkerülhetetlen lesz.

Klikk!

A BKV vezetői 2007. szeptemberében ismerték be, járatritkításra és megszüntetésekre készülnek, melynek mértéke akár a 10%-ot is elérheti. A beismerés előzménye, hogy a VEKE és az Index már korábban e tervek előkészítésével vádolták a BKV-t, amit akkor még tagadtak. A BKV szeptembertől mindent megtett, hogy a járatritkítás tényét és mértékét elfogadtassa a közvéleménnyel, ám ebben kudarcot vallottak.

A nagy ellenállást látva márciusban Hagyó Miklós épp az Indexnek nyilatkozva jelentette be, beérnék 10%-kal kevesebb volumencsökkenéssel is. Ennek megfelelően a kezdeti hatmilliárdos megtakarítási csomagok egy hárommilliárdos követte, ami azóta tovább hígult. Az előkészített újabb Paraméterkönyv változatot április elején tette fel honlapjára a BKV, amely 5%-os teljesítmény csökkenést és 2,1 milliárdos megtakarítást tartalmaz. Ám még ezt a kilúgozott verziót sem sikerült lenyomni a szakma és politika torkán, így a BKV felügyelőbizottsága, majd a főváros illetékes szakbizottsága sem fogadta azt el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?