Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Fizetés nélkül távoznak a külföldi betegek

2004.05.14. 10:14
Évente több millió forintos követelést nyilvánít behajthatatlannak és enged el a fővárosi önkormányzat, amelyet a budapesti kórházakból fizetés nélkül távozó külföldiek okoznak - tudta meg az InfoRádió. A nyugati országok kórházaival szemben a hazai orvosok először gyógyítanak és csak utána kérik a pénzt. Gyakran már későn.
Csak az Uzsoki utcai Kórházban évi egy-két millió forint kárt okoznak azok a külföldi állampolgárok, akik az ellátási díj kiegyenlítése nélkül távoznak az intézményből - értesült az Info Rádió. A kórházak a követségeken keresztül vagy behajtó cég megbízásával próbálják utolérni a szökevényeket, ám legtöbbször sikertelenül. Egy-két év után az intézmények a tulajdonos fővárosi önkormányzathoz fordulnak, hogy nyilvánítsák behajthatatlannak a követelést és engedjék azt el.

Elengedik a tartozást

Az alkalmanként 100-450 ezer forint tartozást felhalmozó kórházi vendégek között egyaránt akad uniós országbeli, vagy közel-keleti állampolgár. Számuk az utóbbi években egyre növekszik. A fővárosi önkormányzat pénzügyi bizottsága ilyen esetekben nem tehet mást, minthogy a főpolgármesterrel egyetértésben elengedi a tartozást - mondta el Moskovits Péter, a testület elnöke az Info Rádiónak.

A fővárosi gyakorlat szerint lemásolják a beteg útlevelét, és ha van biztosítása, akkor a biztosítón keresztül próbálják megoldani a fizetést. Ha nincs, akkor az adott követséghez fordulnak. A nyugati országok többségében csak az ellátási díj kifizetése után foglalkoznak a beteggel, Magyarországon ez általában fordítva van.

Előre fizettetnek

Zsarnai István, a Péterffy utcai kórház gazdasági igazgatója megerősítette, hogy itthon már az adminisztráció megkezdése előtt vagy azzal párhuzamosan elkezdik a beteg ellátását - szemben a más országokban elterjedt gyakorlattal. Zsarnai István hozzátette, hogy jelen pillanatban 18 millió forint kinnlevősége van a kórháznak, azaz ennyi pénz után futnak.

Az InfoRádió körkérdése után kiderült, hogy minden nagyobb fővárosi kórház küszködik a problémával. Több intézményben javulást várnak, mert június elejétől más rendben fogadhatják az uniós betegeket. Mind a külföldön megsérült magyaroknak, mind az itt lebetegedő külföldieknek uniós szabályrend írja majd elő, mit kell tenni, milyen formanyomtatványokat kell kitölteni a kezeléskor. Sokak szerint azonban ez sem nyújt majd teljes körű megoldást.