Valér
4 °C
8 °C

Jogszerű volt a választókerületek átszabása a XVI. kerületben

2006.02.03. 19:54
Alkotmánybírósághoz fordulhat a Fidesz, miután a fővárosi főjegyző is jóváhagyta a XVI. kerületi választókerületek átszabását - értesült az InfoRádió.

Jogszerű volt a XVI. kerületi választókerületek határainak átszabása a Fővárosi Választási Iroda szerint - tudta meg az InfoRádió. A helyi Fidesz elnöke közölte: várhatóan az Alkotmánybírósághoz fordulnak az ügyben.

A Fővárosi Választási Iroda elutasította a XVI. kerületi Fidesz kifogását, amelyet a párt a helyi választókerületek határainak átrajzolása ellen emelt.

Az ellenzéki párt szerint ugyanis a helyi választási iroda vezetője, azaz a kerület jegyzője úgy módosította a napokban a választókörzetek határát, hogy az a szocialista pártnak kedvezzen. A szocialisták ugyanakkor azt állították, hogy a körzethatárok átrajzolására azért volt szükség, mert a körzetek lélekszáma nem állt arányban egymással, azaz volt olyan körzet, ahol kétszerannyi szavazót tartottak nyilván, mint egy másikban.

Tiba Zsolt, Budapest főjegyzője, a Fővárosi Választási Iroda vezetője szerint az egyéni választókerületek területét a törvény szellemében a lakosságszám alapján kell megállapítani, ezért a helyi jegyző döntése elleni kifogást megalapozatlannak ítélte. A határozat ellen nincs jogorvoslati lehetőség.

Kovács Balázs, a kerületi Fidesz elnöke az InfoRádiónak úgy reagált, hogy nem érte váratlanul az MSZP-SZDSZ többségű főváros főjegyzőjének a döntése. Közölte, hogy jogorvoslati lehetőség hiánya miatt a döntés alkotmányossági aggályokat vet vel, ezért azt fontolgatják, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak az ügyben.