Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Valódi volt a Lendvai irodájában talált megfigyelőberendezés

Megfigyelési botrány tört ki a XXII. kerületben néhány hete. Mindenki tagadja, hogy a megfigyelésre alkalmas eszközök miatt lenne személycsere a XXII. kerületi szocialisták vezetésében, az időpontok viszont érdekes módon egybeesnek.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szerdán megszüntette a nyomozást a XXII. kerületi szocialista pártirodában talált megfigyelőberendezés ügyében, közölte az Indexszel Schőn Péter őrnagy. A rendőrség Lendvai Ildikó parlamenti MSZP-frakcióvezető szobájában, a budafoki városházán talált műszaki eszközökről megállapította, hogy kép és hangrögzítésre is alkalmasak. A rendőrség azért állította le a nyomozást, mert az MSZP által használt irodában, az MSZP által megbízott személyek helyezték el a készüléket, így személyiségi jogok és magántitok nem sérülhetett, nem szivároghatott ki.

Homály és poloska

A készülékeket a XXII. kerületi pártvezetés helyeztette el az irodában, miután hónapokkal ezelőtt az egyik párthelyiségben betörők jártak. A kerületi szocialista vezetés azzal indokolta a megfigyelőberendezéseket, hogy azzal Lendvai védelmét akarták megalapozni. Lendvai Ildikó a városrész egyéni képviselőjelöltje, aki gyakran használja fogadóóráinak lebonyolítására a helyiséget.


Fotó: Huszti István

A rendőrségi vizsgálat megszüntetésének napján az MSZP XXII. kerületi elnöke, Palócz Norbert lemondott pozíciójáról. Palóczot megkérdeztük, hogy összefügg-e a nyomozás lezárása a lemondásával. Nemmel válaszolt, majd elmondta, azért mondott le, mert köztisztviselőként helyezkedik majd el, és ez összeférhetetlen lenne pártpolitikai tisztségével.

Véletlen egybeesés

Palócz azt állítja, már három hete lemondott, csak új elnököt még akkor nem tudtak a helyére megválasztani. A kerületi elnök távozásával ezért meg kellett várniuk a szerdai összevont taggyűlést. Azt, hogy milyen funkció tölt majd be, Palócz nem mondta meg, és nem kommentálta azt az értesülésünket sem, hogy a szocialista frakció mellett dolgozik majd a jövőben.

A Palócz által említett három héttel ezelőtti lemondás éppen abban az időszakban történt, amikor információink szerint a budafoki polgármester a hivatal irodájában a furcsa műszaki berendezéseket megtalálta. Lendvai Ildikó szocialista frakcvezető akkor úgy nyilatkozott, csak valamilyen biztonsági herkentyűről van szó, azaz neki nem volt arról semmilyen ismerete, hogy az általa használt irodát bepoloskázták. Konkrét kérdésünkre Palócz határázottan kijelentette, nem figyeltette meg Lendvait, és a berendezések éppen az ő érdekében lettek telepítve.

A szocialista párt megkeresésünkre nem akart hivatalos tájékoztatást adni az ügyről.