Emőke
-4 °C
9 °C

Kommandó az eltűnt zebrák nyomában

Egy félig lekopott gyalogátkelőhely újrafestéséért demonstrált a Zebrakommandó nevű csoport a BAH csomópontnál. Mivel szabálysértő lett volna, nem festhették újra a zebrát.

A biztonságos gyalogosközlekedés feltételeinek megteremtéséért harcol a Zebrakommandó nevű civil szerveződés. A mozgalom ötletgazdája Schillinger Attila, akit személyes negatív élményei késztettek arra, hogy elindítsa mozgalmát. Schillinger gyakran sétál feleségével és egyhónapos gyermekükkel a Kongresszusi Központ előtti parkban, ehhez azonban át kell kelniük a Hegyalja út rendkívül forgalmas alsó szakaszán, ahol a zebrát jelölő felfestés már jóformán teljesen lekopott. Habár a gyalogosforgalomra tábla is figyelmeztet, a BAH csomópont felől nagy sebességgel érkező autósok ezt gyakran nem veszik észre – fogalmazott Schillinger úr, aki szerint érdemes lenne sárga villogót is felszerelni, az újrafestés viszont a gyalogosok biztonsága érdekében elengedhetetlen

Schillinger levelet írt a Főpolgármesteri Hivatal Közlekedési Ügyosztályának, ám megoldás helyett csak ígéreteket kapott. A hivatal megígérte, hogy a gyalogátkelőhelyet a jövőben felújítják, de jelenleg erre most nincs pénz. Véleményük szerint „a gyalogátkelőhelyet jelző tábla burkolati jel hiányában is jelzi a járművezetők számára a gyalogátkelőhely helyét.”


Klikk a képre!

A fiatalember elhatározta, hogy saját pénzből oldja meg az "útburkolati jelzés felújítását", ám ez szabálysértés lett volna, így nem kapott rá engedélyt. Schillinger szerda délre tüntetést szervezett az eltűnt zebrához, ahol a résztvevők az úttestre kifeküdve tiltakoztak volna.

Csak a járdát engedték

A tüntető tíz-húszfős csoport tagjai, köztük két hét év körüli kisfiú, „www.zebrakommando.org” feliratú fekete pólót viseltek, kezükben csíkjait vesztett zebrát ábrázoló transzparenseket tartottak. A sajtó emberein kívül csak pár bámészkodó figyelte a demonstrálókat.

A zebrákon is spórolnak
A Népszabadság cikke szerint a tavalyinál csaknem negyven százalékkal kevesebb pénz jut idén az útburkolati jelek felfestésére a fővárosban. A lapnak nyilatkozó Szálka Miklós, a Fővárosi Közgyűlés városüzemeltetési bizottságának alelnöke szerint az erre az évre elfogadott 1,14 milliárd forint "életveszélyesen kevés. Az életveszély ebben az esetben egyáltalán nem túlzás,_hiszen a lekopott, rosszul, vagy egyáltalán nem látható közlekedési jelek és zebrák - 2960 fővárosi helyszínen - súlyosan veszélyeztetik a biztonságot."

Fekete kartonlapok és fehér festékes vödrök kerültek elő, amik segítségével a résztvevők „Vigyázat” és „Zebra festés” feliratú transzparenseket rögtönöztek. Az előzetes tervekkel ellentétben azonban a helyszínre kivezényelt nyolc rendőr nem engedte, hogy kifeküdjenek az útra, mivel ez túlságosan akadályozta volna a forgalmas útszakasz közlekedését.

A kezdés meghirdetett időpontja előtt tíz perccel a résztvevők lefeküdtek egymás mellé a járdára, a felfestett zebra maradványaival párhuzamosan, kezükben zebrás táblákkal, amíg társaik jelképesen fehér csíkot festettek pólóikra. A többi demonstráló közben a „Vigyázat”, „Zebra festés” táblákkal igyekezett felhívni az autósok figyelmét az „előttük elterülő” problémára, amit egy középkorú sofőr csak így kommentált: „Hülyék vagytok.” Egy az unokájával arra sétáló nagymama szerint elkeserítő a gyalogosok helyzete, de mindkét fél részéről sokkal nagyobb fegyelemre lenne szükség.

Schillinger Attila szerint a probléma megoldása kevesebbe kerülne, mint a választási kampány. „Ha van olyan, amit az embereknek képviselni lehet, azt képviselni kell.” A mai volt a csoport első megmozdulása, de valószínűleg a következő sem várat magára sokáig, hiszen a blogjuk erre a célra létrehozott részén már több „bejelentés” is érkezett, habár még csupán két napja létezik.

A demonstráció végeztével a résztvevők elmentek mákos gubát enni.