Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Baptista segítség a budaligeti romáknak

2002.11.22. 16:30
A II. kerületből jogtalanul kilakoltatott romák kálváriája a végéhez közeledik. Miután a Gyorssegély Alapítvány nem tudja tovább fizetni a több tucat, munkásszállón elhelyezett ember szállásköltségét, a II. kerületi önkormányzat jobboldali képviselői pedig nem járultak hozzá az anyagi támogatáshoz, a budaligeti romák a Magyar Baptista Szeretetszolgálat segítségével lelhetnek új otthonra.
A budaligeti nyaralókból még augusztus közepén lakoltattak ki bírói, illetve jegyzői felhatalmazás nélkül ötven embert, akiknek többsége egy harmadik kerületi munkásszállón húzta meg magát. A II. kerületi önkormányzat két hétig állta a fejenként napi nyolcszáz forintba kerülő szállás költségeit, ezt követően a Gyorssegély Alapítvány vállalta a számla fizetését.

Váljanak földönfutóvá

Az alapítvány képviselői a hét elején jelezték, hogy a pénzük elfogyott. Horváth Csaba, II. kerületi polgármester közben jelezte: a közelgő tél miatt a budai kerület az év végéig vállalja a családok ellátásának kilencszázezer forintos finanszírozását. A képviselő-testület csütörtöki ülésén a többségben lévő jobboldali képviselők tartózkodtak, így az MSZP és SZDSZ képviselői hiába szavaztak igennel a javaslatra.

"A képviselők azt üzenték döntésükkel, hogy a budaligeti romák váljanak földönfutóvá" - vélekedett az Indexnek Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője, Medgyessy Péter romaügyi tanácsadója.

Furmann perel
A fővárosi közigazgatási hivatal szerint elhelyezési kötelezettség terheli a II. kerületi önkormányzatot. Igaz , nem az összes, hanem négy család tekintetében. A budai városrész álláspontja az önkormányzati választások előtt az volt, hogy egyáltalán nem kell a romákról gondoskodnia - írja a Népszabadság. A Furmann Imre nevével fémjelzett jogvédő iroda ezután mindenesetre polgári pereket indított az önkormányzat ellen a birtokvédelmi eljárás során alkalmazott embertelen bánásmód, valamint szociális ellátási kötelezettségének elmulasztása miatt.

Munkát és hajlékot

Horváth Aladár ugyanakkor elmondta: információi szerint két család pénteken költözik Szabolcsba, ahol - igénybe véve az állami gondozottaknak járó támogatást - hosszabb távra albérletbe költöznek. Harminchárom ember sorsa még mindig bizonytalan, de lehetőség van arra, hogy sorsuk rendeződjön. Horváth Aladár úgy tudja, hogy a vásárosnaményi baptista közösség kész munkát és hajlékot biztosítani a családoknak.

Ezt az információt megerősítette Halmágyi Gyula, a II. kerületi polgármester, Horváth Csaba kabinetfőnöke is, aki szerint "kilencvenkilenc százalék", hogy a budaligeti romák Vásárosnaményban lelnek otthonra. Szenczy Sándor, a Magyar Baptista Szeretetszolgálat elnöke szerint egy félreértés folytán kapták fel Vásárosnamény nevét. "Nem tudok végleges helyszínről beszámolni, egész Magyarország területén kutatunk munka- és szálláslehetőség után" - mondta az elnök, aki több munkatársát is kizárólag erre a feladatra állította rá, így nem kizárt, hogy jövő hét elején rendeződik a budaligeti romák sorsa.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!