Árpád
-2 °C
3 °C

Vizsgálat a Csatornázási Műveknél

2000.09.12. 17:31
Vizsgálat indult az Index - a cég sajtóirodájától szerzett - információi szerint a Fővárosi Csatornázási Műveknél (FCSM) abban az ügyben, amelyről keddi számában a Magyar Nemzet számolt be. A lap szerint hónapok óta egy jogtalanul üzemelő soroksári telephelyre szállítják az FCSM veszélyesnek minősülő szennyvíziszapját. A csatornázási műveknél vitatják a Magyar Nemzet állításait, ám egyelőre nyilatkozni nem kívántak, inkább megvárják az FCSM vezérigazgatója által kezdeményezett vizsgálat lezárását.

A Magyar Nemzet szerint az úgynevezett Péteri majorban a veszélyeshulladék-kezeléshez elengedhetetlen elemi feltételeket sem biztosították, miközben az érintett cégek komoly összeggel támogatják a soroksári önkormányzat alapítványát. Geiger Ferenc soroksári polgármester megerősítette a lap értesülését, és elismerte, hogy támogatják a cégek a Soroksári Dunáért Alapítványt. A polgármester szerint azonban a lakosság eddig nem panaszkodott a Péteri majorban folytatott tevékenység miatt.

A dél-pesti szennyvíztisztító iszapját korábban a szintén soroksári Hydroklív Kft. vette át, ám az elviselhetetlen bűz miatt - pontosabban a lakossági felháborodás nyomán - tavasszal bevonták a vállalkozás engedélyét.

Ezután kötött az FCSM Rt.-vel szerződést az Urbura Kft., s további három másik cég is érintett volt a Magyar Nemzet szerint a később történtekben - köztük az Ökoplan 97 Kft. Ezek közül a lap szerint csak az utóbbinak van engedélye az iszap átvételére, amelyet az Urbura és az Ökoplan 97 egyaránt a Péteri majorban helyez el.

A főváros szerint a Csatornázási Művek nem tett meg mindent a megoldásért

Bódás Sándor, a Főpolgármesteri Hivatal közmű ügyosztályának vezetője - még a Hydroklív működése idején - levélben hívta fel az FCSM Rt. vezérigazgatójának, Kepecs Györgynek a figyelmét arra, hogy lakossági panaszok érkeztek a fővárosi önkormányzathoz az iszaplerakás miatt.

Az ügyosztályvezető az Indexnek nyilatkozva hangsúlyozta: a főváros többségi tulajdonosa a Fővárosi Csatornázási Műveknek, de sajnos nincs semmilyen befolyása arra, hogy mi történik az iszaplerakás ügyében (a menedzsmentjogokat a kisebbségi tulajdonos gyakorolja a csatornázási cégnél). Bódás nem a sajtónak szánta a levelet, és nem is az Urbura, illetve az Ökoplan 97 ügyében írt, hanem a Hydroklív korábban sokat bírált tevékenysége miatt kereste meg az FCSM-et.

Bódás Sándornak azonban az a véleménye, hogy a jelenlegi helyzet - de legalábbis a Magyar Nemzet cikke - azt mutatja, hogy a Fővárosi Csatornázási Művek nem tett meg mindent a problémák megoldására.

Mint megtudtuk, a Péteri majorban korábban a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat (azóta részvénytársasággá alakult FKF Rt.) helyezett el kommunális hulladékot, de évekkel ezelőtt felhagyott ezzel a tevékenységgel. Ugyanakkor a fővárosi önkormányzat hatásköréből kikerült a terület, és azóta az FCSM által megbízott kft.-k hasznosították azt.

Kevés volt a rothasztókapacitás

A dél-pesti szennyvíztisztító iszapját korábban a fővárosi tulajdonban lévő FTSZV Kft. vette át. Ez a cég a Cséry-telepen komposztálási technológiával kezelte a szennyvíziszapot. Erre a cégnek a mai napig is van tevékenységi engedélye, de egy kicsivel drágábban dolgozik, mint a többi vállalkozó. Információink szerint az FCSM ezért döntött úgy, hogy az iszap nagyobbik részét nem az FTSZV-nél, hanem más cégnél helyezik el.

Idén nyáron zajlott a dél-pesti szennyvíztisztító-telep iszapkezelőjének felújítása, és ezért nem volt elég úgynevezett ,,rothasztókapacitás", ezért a telepről kikerülő iszap a szokásosnál bűzösebb volt. Az FTSZV ezért a rekonstrukció idejére átmenetileg felmondta az iszap átvételét. Információink szerint az Urbura és az Ökoplan 97 nem volt ennyire finnyás, mint a fővárosi tulajdonú cég, így őket bízta meg az FCSM az iszap átvételével.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?