Árpád
-2 °C
4 °C

Hosszú egyezkedés után Fidesz-MDF megállapodás a fővárosban

2002.07.18. 08:37
A Fidesz és az MDF pénteken várhatóan aláírja a megállapodást az őszi önkormányzati választásokon való fővárosi együttműködésről - értesült Népszabadság. Szerdán az MDF is támogatásáról biztosította a függetlenként induló Schmitt Pál főpolgármester-jelöltet. Az elhúzódó egyeztetések után valószínűleg országos szintű keretmegállapodás is létrejön.
A fővárosban lezárultak a tárgyalások a Fidesz és az MDF között az önkormányzati választásokon való együttműködésről. Pénteken sor kerülhet a megállapodás aláírására. A Népszabadság szerint a két ellenzéki párt Fidesz-MDF-MKDSZ néven közös budapesti listát állít, és közös polgármester- és helyi képviselőjelölteket is indít.

Polgármesterek és bukott képviselők

A lap szerint a közös fővárosi listát várhatóan Deutsch Tamás, a Fidesz alelnöke és budapesti elnöke vezeti majd. A megállapodás-tervezet az MDF-nek a közös listán minimum hat, az MKDSZ-nek pedig négy befutó helyet biztosít. A választások után létrejövő új Fővárosi Közgyűlésben mindkét pártot megilleti majd az önálló frakcióalakítás joga, de áttekintik majd a közös képviselőcsoport alakításának lehetőségét. A huszonhárom budapesti kerületből húszban állítanak közös polgármesterjelöltet. A III., a IV. és a XXIII. kerületben pedig független jelölt mögé áll támogatóként a két párt. Az 1998-ban nyertes polgármesterek újra megmérettetik magukat, több kerületben ugyanakkor olyan politikusokat indítanak, akik az előző ciklusban parlamenti képviselők voltak, de nem jutottak be az új Országgyűlésbe. Ilyen például Koltai Ildikó, a XVII., Ughy Attila, a XVIII. és Perlaki Jenő a XX. kerületi polgármesterjelölt. A XIII. kerületben az MDF-s Bába Ivánt, a Külügyminisztérium korábbi közigazgatási államtitkárát indítják polgármesterjelöltként.

Schmitt Pál, a gyógyszer

Szerdán az MDF is bejelentette: támogatja a függetlenként induló Schmitt Pál főpolgármester-jelöltet. Szőke László, a demokrata fórum budapesti elnöke úgy fogalmazott, hogy Budapest "beteg", és Schmitt Pál személye a garancia arra, hogy "meggyógyul".Július végéig az országos szintű megállapodást is megkötheti a Fidesz és az MDF. Az országos együttműködés ugyanakkor lazább lesz, lesznek olyan megyék is, ahol az MDF külön indul. Ez valószínűsíthető Győr-Moson-Sopron megye esetében. A Fidesz a kistelepüléseken nem kíván jelölteket állítani, arra buzdítja az általa életre hívott polgári köröket, hogy ezeken a helyeken állítsanak saját polgármester- és képviselőjelölteket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?