Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Mégis megbukhatnak az alsósok

2003.01.24. 09:03
A szakmai szervezetekkel folytatott egyeztetések után ajánlássá finomította a korábban kötelezően eltörlendőnek nevezett buktatást az oktatási tárca. Az egyeztetések eredményeképpen ötéves gyakorlattal a hátuk mögött akár tanárok is fejleszthetik a nebulók képességeit az ötödik-hatodik osztályban. Az Oktatási Minisztérium szerint így elkerülhetőek az elbocsátások.
Mégis buktathatnak az alsó tagozatos tanítók, az oktatási tárca a szakmai szervezetekkel, szakszervezetekkel és az egyházakkal folytatott egyeztetések nyomán finomított korábbi, a buktatást tiltó tervezetén - értesült a Népszabadság. A módosítás szerint az iskolák helyi tantervükben szabályozhatják a buktatást.

Tanárok is fejleszthetik a készségeket

A buktatás mellőzése ezután tehát már csak ajánlásnak tekinthető. Módosította a tárca az alapkészségek ötödik-hatodik osztályban történő megerősítéséről szóló részt is - írja a Népszabadság. Az eredeti elképzelések szerint az évfolyamokon rendelkezésre álló időkeret felében tanítók fejlesztették volna tovább a nebulók olvasási-írási készségeit. A terv a Fidesz szerint több tízezres elbocsátásokat eredményezett volna.

A módosítás után az iskolák az időkeret 30-50 százalékát kötelesek készségfejlesztésre fordítani, ezt azonban a 2012-13-as tanévig tanárok is végezhetik, amennyiben ötéves gyakorlattal rendelkeznek. Hiller István politikai államtitkár szerint ezzel elkerülhetővé váltak az elbocsátások.