Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Kitart-e Gyurcsány-kultusz, ha veszítenek?

2006.04.06. 10:23
Mi történhet az MSZP-ben, ha a párt elbukja a választást? Elsodorja-e a baloldali népharag a pártesteblishmentbe épphogy belegyökeresedett Gyurcsányt? Vagy ellenkezőleg, a leendő volt miniszterelnök a maga javára tudja fordítani a helyzetet, és stabilizálja hatalmát a pártban? Kitart-e a Gyurcsány-kultusz, ha veszítenek? Milyen forgatókönyvek léteznek választási vereség esetére? A két nagy párt lehetséges belső mozgásait elemezzük.

Léteznek-e elképzelések, forgatókönyvek arra az esetre, ha elbuknak a választásokon? Ilyesmiről a pártvezetők természetesen nem nyilatkoznak, de még az alacsonyabb rangú pártkáderek sem, pedig mindenki latolgat, mi lesz, ha mégsem? Több tucat pártemberrel beszéltünk, egészen közrendűektől a felsővezetőkig, ezekből az információkból próbáltuk kisakkozni, milyen mozgások indulhatnak meg a nagy pártokban az esetleges választási vereség után.

Nézzük először a kormánykoalíciót!

Köldöknézés és kiszorítósdi

Gál J. Zoltán MEH-államtitkár, a Gyurcsány-csapat egyik legbelső tagja egy kampánylapban azt nyilatkozota, hogy amikor az MSZP a közvéleménykutatások szerint éppen nem vezet, akkor jön a "köldöknéző búsongás", a szétesés. Az Index által megkérdezett szocialista politikusok is féltek a vereség utáni depressziótól, a széteséstől, de azt is hozzátették, hogy az MSZP túlélt már ennél sokkal mélyebb válságokat, szenvedett már megsemmisítő vereséget (1990-ben), kapott már ki váratlanul (1998-ban), feszítették a belső lobbicsoportok ellentétei (1998-2002), de akkor sem hullott szét.

Ehhez képest egy szoros vereség még meg is erősítheti az éppen lendületbe jött vezetést. Gyurcsány miniszterelnöksége óta a párt belső struktúrája egyre inkább "fideszizálódik", a néhány éve még csekély támogatói bázisú miniszterelnök emberei meglepően gyorsan átvették a kezdeményezést, és elkezdték kiszorítani a korábban kirobbanthatatlannak tűnő régi érdekcsoportokat, és - ami a legfontosabb - az igen biztos anyagi háttérrel, jó pénzügyi manőverezőképességgel rendelkező Gyurcsány a párt anyagi forrásait is egyre jobban ellenőrzi. Mindez jelentősen csökkenti pártbeli ellenfeleinek mozgásterét.

Kinél van a kasszakulcs?

Gyurcsány Ferenc

A Gyurcsány hatalmát kevésbé szilárdnak vélő szocialisták viszont épp azt emlegetik, hogy a pártkassza kulcsa még mindig a régi garnitúra emblematikus figurájánál, Puch Lászlónál van, pedig mindenki azt várta, hogy Gyurcsányék elsőként őt takarítják el az útból. Vajon mi tarthatja helyén Puchot, a kormányfőhöz legkevésbé lojális pártkáderek egyikét? (Puch 2004-ben megüzente Gyurcsánynak, hogy ne induljon Kiss Péter ellen a miniszterelnök-jelöltségért. Képzelhető, mennyire konfliktusmentes a pártpénztárnok és a miniszterelnök viszonya.)

Gyurcsány Ferenc a Világgazdaságnak adott interjújában azt mondta, ha veszítenek a választásokon, "odaáll" a kongresszus elé, és azt mondja, "ennyi tellett tőlem". Valójában ennek az égvilágon semmi jelentősége sincs, hiszen a kongresszus formálisan nem válthatja le, mivel nem vezetője a pártnak, miniszterelnök-jelölti, illetve választási bizottságbeli pozíciója pedig a választások után értelemszerűen megszűnik.

Hiller maradhat díszbeszédhibásnak

Amíg Gyurcsány a megkérdőjelezhetetlen informális pártvezető, Hiller Istvánnak nem sok dolga van a pártelnöki poszton. A kampányban például érezhetően dugdosták, nehogy bajt csináljon. Ő valószínűleg akkor is maradhatna pártelnök, ha Gyurcsány ellen fordulna a tagság, és valamelyik csoport át tudná venni a pártbeli hatalmat.

Hiller István

Létezik a pártban egy Gyurcsány-ellenes forgatókönyv, ennek hívei szerint a vesztes választások után a most irányító országos választási bizottságtól a párt országos elnökségéhez kerülne a valódi hatalom. Gyurcsány Ferenc még a nyáron elveszítené befolyását, pártbeli pozícióit, és Hiller a korábbi kádergarnitúrával háta mögött indulna neki az önkormányzati választásoknak, nyilván kevés reménnyel.

Hillert a megerősödő és a párton belüli vezetést magához ragadó országos elnökség segítené. Szekeres Imre elnökhelyettes megerősödve, és alapos háttérmunka (vidéki pártszervezetek megdolgozása, bázisépítés) és egy esetleges helyhatósági választási zakó után megszerezhetné a pártelnökséget.

Szekeres a párt legnagyobb túlélőművésze. 1990 és 94 között ügyvezető alelnök volt, 1996-ban mindenki Horn utódjának tartotta, úgy tűnt, hogy a 98-as kampány kulcsembere lesz (a fiatal, dinamikus pártvezető a nagy öreg Horn mellett), de miután a sajtó épp a választások előtt rászállt homályos üzleti ügyeire, pillanatok alatt háttérbe szorították. Úgy tűnt, karrierjének vége. Bár a párt országos elnökségének mindvégig tagja maradt, évekre eltűnt a nagypolitikából. Mindenkit meglepett feltűnése Medgyessy oldalán. 2003-ban ismét az MSZP alelnöke lett, 2004 októberében, már a Gyurcsány–Hiller-érában elnökhelyettessé választották. A nagyon ravasz, szívós és taktikus politikusként ismert Szekeres Imre sosem adta föl azt az ambícióját, hogy az MSZP első embere legyen. Mindenképpen ő lehet egy Gyurcsány-ellenes tömb vezetője.

Megindul a szoborpark

Egy másik elképzelés szerint az MSZP-tagság tehetetlen marad a vereséget követő kábultságban, és Gyurcsány tovább dolgozik. Az MSZP Köztársaság téri központjának első emeleti folyosói pletykái szerint még ebben az esetben is várható, hogy a Szili Katalin, Kiss Péter és Szekeres Imre vezette régi garnitúra támadást indít ellene. Sziliék szívós munkával, a vidéki szervezeteket végigjárva próbálhatják meggyőzni a csalódott párttagokat, hogy (1.) a választási vereség nem akkora nagy baj, (2.) az MSZP jelenlegi vezetői hibáztak, és a Medgyessy-féle polgári kiállással lehetett volna nyerni. "Majd legközelebb..."

Szekeres Imre

Nyilvánvaló, hogy Gyurcsány megbuktatása esetén évekig nem találnának hozzá hasonló karizmatikus pártvezetőt, ilyen nem látszik a szocialistáknál, de azt mondhatják, hogy nincs is szükség "fideszes típusú vezéregyéniségre". Horn Gyula lemondása után is hasonló helyzetben volt a párt, mégis győzni tudott 2002-ben egy szinte párton kívüli és a legkevésbé sem karizmatikus miniszterelnök-jelölttel, Medgyessy Péterrel.

Egy ilyen puccskísérlet kimenetele igen kétséges, ugyanis a formális párthatalom és a kezdeményezés az élénken mozgó és eddig nagyon jól taktikázó Gyurcsány kezében maradna. És ha Sziliék esetleges kísérlete kudarcot vallana, mindenképpen a (volt) kormányfő vágna neki az önkormányzati választásoknak, némileg megtépázott renoméval, de megkérdőjelezhetetlen vezetőként.

A párt kettészakad

Újabb akadályt lehet az önkormányzati választás. Meg kell vívni a balliberális tömb legfontosabb bázisáért, Budapestért, legelőször is a főpolgármesteri székbe elkeseredetten kapaszkodó Demszkyvel. Aztán Gyurcsánynak meg kell győznie a szocialistákat arról, hogy támogassák az ő favoritját, az SZDSZ-es Kóka Jánost.

Nagyon kicsi a valószínűsége, de előfordulhat, hogy annyira elmérgesedik a viszony Gyurcsányék és a régi garnitúra között, hogy a "konzervatív" szocialisták megpróbálhatnak leszakadni a neoliberális, blairista pártvezetésről, és önállósodnak. Az MSZP kettészakadhat egy régebbi típusú baloldali politikát követő és egy liberális típusú pártra, amely később az SZDSZ-szel együtt folytathatja útját.

A legvalószínűbb forgatókönyv mégis az, hogy a vesztes választás után a kampányban alaposan megerősödött, valóságos kis személyi kultuszt kiépített Gyurcsánynak nem lesz erős ellenfele a pártban, hatalma megingathatatlan marad. Ebben az esetben nyilván a látványosan alkalmatlan pártelnök, Hiller vinné el a balhét, őt áldoznák föl, talán az önkormányzati választások után. A következő kongresszus tisztújításán a szocialisták már Gyurcsány Ferencet választhatják elnöküknek.