Valér
4 °C
8 °C

Tülekedés a bulvárpiacon

2004.05.25. 14:13
Két új bulvárlap is indul a héten. A Színes Mai Lapot kiadó Híd Rádió Rt. Képes Bulvár címmel, a görög tulajdonban lévő, jellemzően hetilapkiadással foglalkozó Geronia Hungary Kft. Napi Ász címmel indít lapot. Az Index információi szerint szeptemberben tovább bővül a bulvárkínálat, a tervek szerint ekkor startol a német Bild magyar verziója.
Szerdán jelenik meg először a Híd Rádió Rt. új lapja, a Képes Bulvár. A Színes Mai Lap kiadója "fiatalos, magazin jellegű napilapot dob piacra", nyilatkozta az Indexnek L. Kelemen Gábor, aki egy személyben vezérigazgatója a kiadónak és főszerkesztője mindkét újságnak. L. Kelemen megerősítette korábbi nyilatkozatát, miszerint az új lap bevezetésére legalább egymilliárd forintot szánnak. A főszerkesztő tájékoztatása szerint a napilap egy húszmilliós főnyereményű "párosító játékkal" indul. (A lapban például műsorvezető párok fényképeit hozzák le külön-külön, és az olvasóknak párosítaniuk kell a képeket.)

Száz leggagyibb

L. Kelemen Gábor tájékoztatása szerint a hétköznap huszonnégy oldalon ötvennyolc forintért, hétvégén negyven oldalon nyolcvanhét forintért kapható lapban indítanak egy másfél hónapig tartó sorozatot is a Magyar Hírlap Top 100-ának mintájára: összeállítják a "száz leggagyibb magyar listáját".

Maguknak csinálnak konkurenciát

Arra a felvetésünkre, hogy milyen sorsot szánnak a Színes Mai Lapnak - amely a Magyar Terjesztési Szövetség (Matesz) auditált adatai szerint naponta ötvenháromezer példányban kel el - L. Kelemen azt mondta, a lap a piacon marad. "Tulajdonképpen a Képes Bulvárral magunknak teremtünk konkurenciát" - vélekedett a főszerkesztő, aki hosszú távra tervezi mindhárom pozíciója betöltését, mert úgy gondolja, így koordinálni tudja, hogy ne ugyanazokat a témákat dolgozzák fel az újságok. "Persze, ha van egy halálos áldozatokat követelő bankrablás, akkor minden lapnak ugyanaz a címlapja" - tette hozzá L. Kelemen Gábor.

Új bulvárlap görög kiadóval

Napokon belül új bulvárlappal jelentkezik a Geronia Hungary Kft. is. Az eddig három lapot megjelentető kiadó a napilappiacon most jelentkezik először saját kiadvánnyal. A görög üzletember tulajdonában álló cég legsikeresebb kiadványa a Star Magazin, a hetente megjelenő lapból a Matesz adatai szerint 2004 első negyedévében százezer nyomott példányból csaknem hetvenezer fogyott. Kevéssé sikeres a hetente megjelenő Villám, amelyet harmincezer példányban nyomnak, de csak tizenötezret értékesítenek.

A Geroniánál jelenik meg a magyar Hustler is, amely tizenötezer példányban kel el. A cég tulajdonosa a görög Konstantione Gerou és a Cipruson bejegyzett Passavia Ltd. A Napi Gazdaság korábbi híre szerint Gerou érdekeltségei Európában összesen harminc lapot jelentetnek meg, leginkább szórakoztató és életmódmagazinokat.

Az új lap indulásáról - amelynek az Index információi szerint Napi Ász lesz a címe - a kiadó egyelőre nem kívánt nyilatkozni. Ugyancsak elhárította érdeklődésünket a lap főszerkesztője, Riskó Géza.

Jön a Bild

Új bulvárlap megjelenése várható szeptemberben is. Az Index úgy tudja, hogy a Bild című német lap magyar verziójának megjelentetését készíti elő egy erre a célra létrehozott vállalkozás. A cég azonban egyelőre meg sem alakult, így az sem tudható, az új lapnak milyen lesz a tulajdonosi szerkezete.

Csökkennő példányszámok - a magyar lappiac számokban
A Matesz (Magyar Terjesztés-Ellenőrző Szövetség) adatai szerint jelenleg alig háromszázezres a magyar bulvárlappiac, igaz a szervezet nem auditálja a Blikk kiadójának kezében lévő Mai Napot. A Blikk eladott példányszáma az idén az első negyedévben átlagosan 256 065 volt, a Színes Mai Lapot naponta átlagosan 53 ezren választották. Sajtópiaci hírek szerint alig huszonötezres példányban kel el naponta a Blikk kiadójának kezében lévő Mai Nap is.

A Matesz jelentése szerint a Blikk teljesített a legjobban az elmúlt negyedévben. A Népszabadság az első negyedévben nem tudta megállítani, sem lelassítani olvasótáborának elvesztését, az adatok szerint hétezer vásárló hagyta el a lapot, ez a legnagyobb példányszámú politikai napilap 163 ezres eladott példányszámának négy százalékát jelenti.

A Magyar Nemzet stabilan és féltve őrzi olvasótáborát, 79 ezres példányszáma nem csökkent, a Magyar Hírlap 29 ezres eredménnyel tíz százalékos, a Népszava 27 ezres eredménnyel négy százalékos példányszámcsökkenést volt kénytelen elkönyvelni. A jelek szerint nagy előfizetői táboruknak köszönhetően a vidéki lapok őrzik olvasóközönségüket, amit jól mutat a Kisalföld alig ezer példányszámos csökkenése, egy átlagos napon 78 ezren jutnak a laphoz.