Edina
-12 °C
-3 °C

Bűn és söprés

2001.01.31. 21:54
Orbán Viktor azért tárgyalt az európai uniós csatlakozásról Horn Gyulával, mert a kormányfő keresztény értékrendű ember, és segíteni szeretne Horn Gyulának abban, hogy jóvátegye saját nemzete ellen elkövetett bűneit -ironizált Kövér László egy gyöngyösi lakossági fórumon. A Fidesz elnöke úgy véli: Demszky Gábornak először a saját háza táján kellene söpörni, mielőtt a Fidesz és az MSZP között készülő paktumot emleget.
Kövér László
Hosszú életet és jó egészséget kivánt Horn Gyulának
Kövér László - saját értékelése szerint - keserű iróniával szólt Orbán Viktor és Horn Gyula közelmúltbeli találkozójáról. Kövér szerint Orbán miniszterelnök "keresztény értékrendű ember", aki segíteni szeretne Hornnak hogy jóvátegye nemzetellenes bűneit. A Fidesz elnöke úgy véli, az MSZP-s volt kormányfőnek sokáig kell még élnie ahhoz, hogy ez (mármint a jóvátétel)teljesüljön, ezért Horn Gyulának hosszú életet és jó egészséget kíván. Kövér komolyra fordítván a szót hozzátette: a kormányfő közmegbízatást teljesít, tehát csak korlátozottan engedhet utat saját érzelmeinek. Amikor Orbán Viktor erre "a számára sem kellemes lépésre elszánta magát", úgy gondolta, hogy mindent meg kell tennie Magyarország európai csatlakozása érdekében. Ezért kérte föl Hornt arra, hogy az európai baloldali pártokhoz fűződő személyes kapcsolatait vesse latba - közölte a pártelnök.

Kövér közölte, egyetért Kovács László MSZP-elnökkel abban, hogy ,,Demszky Gábornak először a saját háza táján kellene söpörni, mielőtt a Fidesz és az MSZP között készülő paktumot emleget". Kövér elmondta, hogy az SZDSZ az a párt, amely minden más demokratikus szereplő kizárásával kötött paktumot az MDF-fel, illetve a szabad demokraták egy a demokratikus chartában megkötött paktum nyomán léptek koalícióra 1994-ben az 54 százalékos többséget szerzett MSZP-vel. A Fidesz elnöke kijelentette: Demszky úgy lett Budapest főpolgármestere, hogy az MSZP, amelyet ma előszeretettel bírál, megtette neki azt a szívességet - egy paktum eredményeképpen -, hogy saját jelöltjét, Katona Bélát visszaléptette a kedvéért. A politikus cáfolta, hogy paktum készül a két nagy párt között annak érdekében, hogy kiszorítsák a kis pártokat a parlamentből.

Kérdésre válaszolva a Fidesz elnöke beszélt az MVSZ jelenlegi helyzetéről. Úgy vélte, Patrubány Miklós személye az akadálya annak, hogy a Magyarok Világszövetségének (MVSZ) helyzete rendeződjék. Megítélése szerint, ha valaki annak az MVSZ-nek az elnökjelöltjeként, "amely az összmagyarság összefogására hívatott, pártpolitikai kampányként fogja fel az elnökválasztást, az eltévesztette a házszámot". Az, aki sem a határon inneni legitim kormányzattal, sem a határon túli szervezetek szinte egyikével sincs beszélő viszonyban, az alkalmatlan erre a pozícióra - jelentette ki a Fidesz-elnök.

Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke szintén szerdán közölte: az MVSZ elnöksége még nem döntött arról, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul-e amiatt, hogy a parlament megvonta a szervezet költségvetési támogatását. A Szombathelyen rendezett fórumon a világszövetsége elnöke elmondta azt is: bár megvan a jogi lehetőség arra, hogy a világszövetség az Alkotmánybíróság döntését kérje, ezt személy szerint mégsem tartaná jó lépésnek. Úgy vélte, célravezetőbb lenne a parlament tagjait meggyőzniük arról, hogy bírálják felül döntésüket. Az MVSZ elnöke szerint a szövetség bevételeinek több mint 80 százalékát jelentő költségvetési támogatás megvonása méltatlan és lehetetlen helyzetbe hozta a világszövetséget.

Patrubány hangsúlyozta, hogy a demokratikusan megválasztott legitim elnökség élén mindenképp rendezni kívánja az MVSZ helyzetét. A jövőben a Magyarok Világszövetsége - alapszabályának megfelelően - valóban pártoktól és kormányoktól független civil szervezetként szeretne működni. Elmondta azt is: az MVSZ elnöksége mindent megtesz annak érdekében, hogy tagdíjbevételekből és adományokból működtetni tudja a szervezetet. Fontos a jövő szempontjából az is, hogy a világszervezet nyitott maradjon és továbbra is a nemzet egységét jelenítse meg - fejtette ki. Patrubány Miklós megítélése szerint ,,Magyarok Világszövetségéből csak egy létezhet, csak egy ilyen működhet".