Szilárda
-4 °C
3 °C

A Fidesz tíz évet is kérne Gyurcsányra

2006.09.25. 14:45
Akár tíz évig terjedő szabadságvesztés kiszabására alkalmas vádpontok Gyurcsány Ferenc elleni alkalmazhatóságát vizsgáltatja a Fidesz. A párt jogi szakértőket bérelt fel az Orbán Viktor által már emlegetett bűntető eljárás lehetőségének vizsgálatára.

Az Index információi szerint három vádpontot mérlegel Gyurcsány Ferenc ellen a Fidesz. A pártelnökség egy bűntető eljárás megalapozásával bízott meg egy külső szakértőkből verbuvált jogászcsoportot.

Egyelőre nem vezeti politikus

Egyelőre nem kapott a Fidesz egyetlen politikusa sem felkérést arra, hogy koordinálja az Orbán Viktor pártelnök által már a múlt héten bejelentett jogászcsoport munkáját. A külsős jogi szakértőket a pártelnökség bízta meg azzal, hogy vizsgálja meg, milyen vádpontok állnának meg a miniszterelnök "hazugságos beszédével" kapcsolatban a bíróság előtt. Répássy Róbert frakcióvezető-helyettes az Indexnek azt mondta, egyelőre nincs tudomása, kik és hányan vesznek részt a munkában, de az biztosra vehető, hogy az elnökség felkérése alapján egy Gyurcsány Ferenccel szembeni büntető eljárás megalapozottságát vizsgálják.

Répássy szerint a párt jogászai három vádpont felvethetőségét vizsgálják. A Fidesz elképzelhetőnek tartja, hogy miniszterelnököt hűtlen kezelés gyanújával vonják felelősségre, de mérlegelik a választás rendje elleni bűncselekmény lehetőségét is. A hűtlen kezelés különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó formája öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Szintén vizsgálják, hogy indíthatnak-e eljárást az akár még hivatalban lévő kormányfő ellen közérdekű adatokkal való visszaélés címén. Ez a vádpont kiterjedne a költségvetés adatainak meghamisítására és a valódi számok eltitkolására is.

A jogászokból álló munkacsoport létrehozásáról maga Orbán Viktor beszélt először a párt nemzetközi sajtótájékoztatóján. Az MTV-ostroma utáni második napon a Fidesz-elnök jelezte, hogy a politikai felelősségen túl meg lehetne vizsgálni a kormánytagok jogi felelősségét is a költségvetési adatok meghamisításában és a mostani helyzet kialakulásában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!