Márk
13 °C
28 °C

Megállapodás Bursa-ügyben

2001.02.20. 20:16
A Bursa Hungarica ösztöndíjrendszer zavartalan bevezetéséhez elkerülhetetlen, hogy az oktatási tárca a saját zsebébe nyúljon. Miután a hallgatói önkormányzatok múlt héten aláírásgyűjtő akcióba kezdtek és vétójoguk felhasználásával is fenyegetőztek a rendszer bevezetésével kapcsolatban, az Oktatási Minisztérium engedett, és egyszeri, áthidaló jellegű segítséget nyújtott a szervezeteknek.
Az előzetes bejelentésekkel ellentétben nem kell elkülöníteniük a hallgatói normatíva tíz százalékát a hallgatói önkormányzatoknak a Bursa Hungarica ösztöndíj oktatási tárcára eső részének finanszírozására - szerepel az oktatási tárca és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) kedden megszületett megállapodásában.

Abban az esetben ugyanis, ha az intézmények által odaítélt rendszeres szociális támogatás kevesebb, mint a Bursa Hungarica ösztöndíj önkormányzatok által biztosított része, a tárca a szociális juttatásokat a minisztériumi tartalékkeretek terhére kiegészíti a Bursa-támogatással megegyező összegre. A többletforrás bevonása viszont egyszeri, áthidaló jellegű, amely Gál András Levente államtitkár szerint megkönnyíti az átállást a Bursa-rendszerre. A kiegészítés összege legfeljebb ötezer forint lehet, ami maximum 350 millió forintos költséget jelenthet a tárcának.

Vétóval fenyegettek az egyetemek

A fenti megállapodást két hetes tárgyalássorozat előzte meg, mivel a felsőoktatási hallgatók érdekeit képviselő HÖOK jelezte: nem ért egyet a hamarosan bevezetni kívánt ösztöndíjrendszer egyes elemeivel. Számos egyetemen tiltakozásképpen aláírásgyűjtó akciókba kezdtek, és bejelentették, hogy élni kívánnak vétójogukkal is az egyetemi tanácsokban az ösztöndíj bevezetése ellen.

Önkormányzati források bevonása

A márciusban bevezetni kívánt kétszintű rendszer lényege, hogy az önkormányzatok által a sikeresen pályázó hallgatónak megállapított havi támogatási összeget az OM azzal megegyező mértékben - havonta hallgatónként maximum 5000 forinttal - egészíti ki.

Erre egy tavaly novemberi bejelentés szerint 1 milliárd forintot különített el a tárca. Egy januári keltezésű, a tárca két helyettes államtitkára által jegyzett levél azonban már arról tájékoztatta az intézményeket, hogy az 1 milliárd forintot nem többletforrások bevonásával, hanem a 70 ezer forintos, az ösztöndíjak alapját képező hallgatói normatíva megkurtításával fedezik.

A HÖOK most már elégedett

Az új támogatási forma bevezetésével a hallgatói előirányzat 10 százalékát kellett volna az egyetemeknek elkülöníteniük a Bursa-ösztöndíjasok juttatásaira, ám ez - ahogy a HÖOK alelnöke az Indexnek kifejtette - esélyegyenlőtlenséget teremtene a hallgatók között.

Miközben az elvonásra kerülő tíz százalék a felsőoktatási intézmények hallgatóit egyformán sújtja, az ebből is képzett támogatáshoz a hallgatók nem egyforma eséllyel és mértékben juthatnak hozzá, annak függvényében, hogy a települési önkormányzataik milyen mértékben támogatja őket. Az alaphelyzet a megállapodást követően sem változott, hiszen az egyszeri ,,kiegészítésen" túl a tárca továbbra sem óhajt saját forrást befektetni az ösztöndíjrendszerbe. A HÖOK vezetője, Almássy Kornél a keddi sajtótájékoztatón már úgy nyilatkozott, hogy elégedettek, hiszen egyetértenek a Bursa alapelveivel. A megállapodás rögzíti, hogy a HÖOK a Bursával kapcsolatban többletforrás igényével a jövőben nem léphet fel.

A Bursát továbbra is a hallgatói normatívából fedezik

A Bursa Hungarica révén a hallgatói normatíva egy része kikerül az intézményi hatáskörből, tehát az intézményekben felhasználható keret így összegszerűen kevesebb lesz, mint az egy évtizednél is régebben meghatározott összeg. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy Gál András Levente államtitkár tájékoztatása szerint a hallgató normatíva összege az elkövetkezendő két évben nem növekszik. A HÖOK és a tárca tárgyalássorozatán megállapodás született arról is, hogy a 2000/2001-es tanév második felében az egyetemek és főiskolák által megítélt szociális támogatás összege nem lehet kevesebb háromezer forintnál.