Megtaláltuk Bush páncéllimuzinját

2006.06.21. 16:40
A Váci út közelében lévő lakótelepen élők hétfő este óta gyönyörködhetnek az Egyesült Államok elnökét szállító autókonvoj tíz példányában.

Hétfőn landolt az a C-5 Galaxy hatalmas szállító-repülőgép, ami a hazánkba látogató amerikai elnök konvojának páncélozott autóit hozta magával. Az autók nem maradtak a reptéren, hanem az Egyesült Államok szervizelő telephelyére hozták őket, értesültünk az egyik közelben lakótól.

A telephelyen a szögesdróttal tetejezett betonkerítés takarásában valóban ott sorakozik tíz koromfekete jármű, köztük négy Cadillac (így az elnöki Cadillac DTS Limousine 2006-os) és egy jókora - szintén éjfekete - mentőautó, ami minden eshetőségre felkészülve kíséri majd az elnöki konvojt a budapesti látogatás zegzugos útvonalain.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A telephely belső udvara a közeli panelházak erkélyeiről kiválóan belátható, az itt lakók elmondása szerint az elmúlt napokban megerősített őrség teljesít szolgálatot, éjszakánként kutyás biztonságiak cirkálnak a telepen. A kocsik a szállítógép landolása után érkeztek, feltehetően biztonsági és technikai felülvizsgálaton estek át, hogy szerda este zökkenőmentesen száguldhasson George W. Bush Ferihegy 2-ről a Meridien Hotelig.

A telep kapujánál a követség egyik tagbaszakadt munkatársa fogadott, érdeklődésünkre, hogy meg lehet-e nézni közelebbről az elnöki járműveket, természetesen határozott nemmel felelt. A szíve fölött amerikai címeres pólót viselő férfi annyit mondott, hogy hétfőn érkeztek az autók, és ha kell, húsz perc alatt a reptérre érnek velük. Arra a kérdésre, hogy miért kellett a reptérről jókora távolságra lévő telephelyre hozni a flottát, nem kaptunk érdemi választ.

Bush elnök Bécsből érkezik az alig 24 órás látogatásra hazánkba, gépe, az Air Force One szerda este landol Ferihegyen, az elnök az Erzsébet téri Meridien Hotelben tölti az éjszakát. A fővárosban jókora konvojjal közlekedik, ami miatt jó pár helyen útlezárásokra kell számítani. Azt egyébként nem tudni, hogy Bush melyik autóban utazik majd, általában biztonsági okokból nem a legnagyobb limuzin szállítja az amerikai elnököt. Az Index úgy tudja, hogy Ferihegyre is több gép érkezik és állítólag ugyanígy sokszor nem az Air Force One-ként ismert gépek egyike viszi az elnököt a célországba, hanem egy kisebb gépen hozzák-viszik a világ legveszélyeztetettebb emberét.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön