Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Buszbaleset hat halálos áldozattal

2000.09.01. 18:11
Hatan, egy gyerek és öt felnőtt vesztették életüket abban a buszbalesetben, amely pénteken délután fél háromkor történt a Dóc és Ópusztaszer közötti úton. A jármű feltehetően gyorsan hajtott a "halálkanyarnak" nevezett útszakaszon. A busz megcsúszott, az árokban kötött ki, és fejre állt ott - írta le a látottakat helyszínen tartózkodó munkatársunk. A különjárati autóbuszon a sofőrrel együtt 28 székesfehérvári cukorbeteg gyermek és felnőtt kísérőik utaztak - jelentette az MTI. A 9 éves Neoplan típusú busz tulajdonosa az Indexnek elmondta, hogy a jármű idén tavasszal volt utoljára felülvizsgálaton.

Szeged felé tartott Ópusztaszerről pénteken délután fél háromkor egy cukorbeteg gyermekeket és kísérőiket szállító busz. A jármű feltehetően megcsúszott a vizes útfelületen, majd felborult. A busz az árokban kötött ki, és fejre állt ott - írta le a látottakat helyszínen tartózkodó munkatársunk.

Ópusztaszer és Dóc között csúszott ki a busz
A busz felső része a csúszás következtében gyakorlatilag eltűnt, teljesen legyalulódott az ütközés következtében. A szegedi tűzoltók egy órán keresztül próbálkoztak a busz kiemelésével, majd egy daru segítségével sikerült talpra állítaniuk a járművet. A baleset következtében öt felnőtt és egy gyermek vesztette életét. Tudósítónk szerint egyetlen utas maradt sértetlen. A sérülteket a Szegedi Egyetemi Kórházba szállították. Az utat teljes szélességében lezárták a rendőrök.

A kanyart egyébként ,,halálkanyarként" emlegetik a helyiek, mert egy hosszú egyenes szakasz végén található, és már több baleset helyszíne volt. Munkatársunk szerint nagy sebességgel haladt a busz, és az elsődleges szakértői véleményekre hivatkozva az MTI szerint sem kizárt, hogy a tragédiát a helytelenül megválasztott sebesség okozta.

A Neoplan típusú busz tulajdonosa az Index információi szerint a szabadbattyáni Buszfarm kft. A buszra a Hungária Biztosítónál kötöttek biztosítást, minden egyes ülőhelyre külön. A szerencsétlenül járt jármű egy 9 éves autóbusz. A hazai előírások szerint a 8 évnél idősebbeket félévente kell vizsgáztatni. A busz idén tavasszal volt utoljára felülvizsgálaton. A tulajdonos, Méreg Lajos az Indexnek elmondta: a buszt vezető sofőr 55 éves, körülbelül 35 éve dolgozik hivatásos sofőrként, tehát tapasztaltnak mondható. A vezető nem először járt a Dóc-Pusztaszer közötti útvonalon, tehát ismernie kellett a halálkanyarként elhíresült részt.