Piroska
-2 °C
5 °C

Kerékpárútért csalt a polgármester

2005.12.12. 13:09
Közokirat-hamisítással és jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével vádolják Somogybabod polgármesterét. Hartung György baráti kölcsönből produkált négymilliós önrészt a település kerékpárút-építéséhez.

Jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével vádolja az ügyészség Hartung György somogybabodi polgármestert. Ha bűnösnek találják, Hartungnak le kell mondania a polgármesterségről, pedig az eddigi összes szabad választást, köztük egy időközi választást is, ő nyerte a faluban.

A vád szerint a polgármester egy kerékpárút megépítésére 2002-ben benyújtott pályázatban az önrészhez szükséges pénzt a barátaitól kérte. A kölcsönkapott pénzt egy bankszámlára fizette be, ez képezte az önrészt, amit be kellett nyújtani a pályázathoz.

Így látszólag a falu rendelkezett a kerékpárút építéséhez szükséges önrésszel, így a kormányzati pályázaton 25 millió forint támogatást nyert az útépítéshez. "Nem rosszat tettem, hanem jót. Illetve csak a falumnak jót, magamnak rosszat" - mondta Hartung György az MTI megkeresésére.

A bicikliútra, ami egyben járda is, azért volt szükség, mert a falut átszelő, nagy forgalmú 67-es főúton nem lehetett biztonságosan közlekedni. "Évente több baleset történt, köztük halálosak is" - mondta Hartung. Mint mondta, "örültünk nagyon a lehetőségnek, amikor kiderült, végre esélyünk lenne arra, hogy a falu mindkét oldalán járda legyen és biztonságban lehessen biciklizni; pénzünk persze nem volt rá".

"Ha normális állami támogatás lenne, most nem kéne bíróság elé állnom" - vélekedett. Egy alkotmánybírótól hallott véleményt idézve megjegyezte, hogy "ma egy önkormányzati vezető fél lábbal a börtönben van".