Ágnes
-1 °C
2 °C

Kiköltöztetnék Medgyessyt a parlamentből

2004.04.09. 10:47
A kormány által életre hívott szakértői bizottság azt javasolja, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök költözzön ki az irodáinak helyet adó parlamentből. Az előterjesztő Glatz Ferenc szerint a Kossuth tér túloldalán álló földművelési minisztérium vagy az MTV Szabadság téri székháza lehetne a kormányfő új "otthona". Ráday Mihály, a bizottság egyik tagja szerint a javaslat alapja a hatalmi ágak szétválasztása.
A kormány által tavaly lértehozott állami jelképekkel és ünnepekkel foglalkozó bizottság egy hónap múlva terjeszti elő jelentését, amelyben különféle javaslatokat fogalmaznak meg az állami tulajdonú, és műemlék jellegű épületek kaotikus rendszerének átláthatóbbá tételére. A bizottság tagjainak számos ötlete között szerepel a korona várba telepítése, vagy a Kossuth tér kormányzati negyeddé alakítása.

Börtönből edzőterem, edzőteremből emlékhely

Az egy hónap múlva összeálló ötletcsomagban bizonyosan szerepelni fog Ráday Mihály elképzelése Táncsics volt börtönéről. A Pallasz Athéne Városvédő Egyesület elnöke az Indexnek azt mondta, hogy Táncsics raboskodásának egykori helyszínét, a Frigyes-laktanyát jelenleg amerikai tengerészgyalogosok használják: "az emlékhely ne legyen edzőterem", jelentette ki Ráday. A kormánynak csereépület felajánlásával lehetne visszaszereznie az ingatlant az amerikai tengerészgyalogságtól, tette hozzá.

Medgyessyt átköltöztetnék

A bizottság tagjainak "nem ellenszenves", a testület elnökének, Glatz Ferencnek a javaslata, ami szerint az elnök szerint Medgyessy Péter irodáit át kellene költöztetni a parlamentből a Kossuth tér túloldalán lévő földművelési tárca épületébe, vagy az MTV Szabadság téri székházába, írja a Blikk. Ráday a kezdeményezésről az Indexnek azt mondta, a javaslat alapja, hogy a hatalmi ágak legyenek szétválasztva. Korábban ennek eleget téve költözött ki a köztársasági elnök a parlamentből. "A parlament legyen a parlamenté" - jelentette ki. Szerinte az FVM ideális lenne a miniszterelnöknek. A hatalmas épület fele üresen áll, mondta. Az elképzelésről a bizottság tagjai fognak dönteni.

Megkeresésünkre Gál J. Zoltán kormányszóvivő közölte, hogy még nem ismeri a jelentést, ezért nem tudja kommentálni a javaslatot.