Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Ülősztrájk a türelmi zóna ellen

2001.11.19. 14:54
Negyvennyolc órás ülősztrájkot tartanak a butykatelepi lakosok a nyíregyházi Polgármesteri Hivatal előtt, ha az önkormányzat nem vonja vissza a türelmizóna-rendeletet a hétfői rendkívüli ülésén. A zónát állításuk szerint a megkérdezésük nélkül, otthonaik közvetlen közelében jelölték ki.
Kétnapos ülősztrájkot helyezett kilátásba a Nyíregyházához tartozó Butykatelep, Császárszállás és Oláhrét lakossága, ha a képviselő-testület nem vonja vissza a október 29-i türelmizóna-rendeletet. A tüntetést akkor is megtartják, ha a nyíregyházi polgármester által összehívott rendkívüli közgyűlés határozatképtelen lesz, vagy nem veszik napirendre a döntés felülvizsgálatát-, mondta a lakosság nevében az Indexnek Lengyel Károly. Ha sor kerül a demonstrációra, az ezerötszáz lakóból mintegy ötszáz részvételére számítanak.

Tukacs István alpolgármester szerint a képviselő-testület ma mindenképpen újratárgyalja az ügyet. A türelmi zónát a régi és az új 4-es utat összekötő bekötőút mellet, a főútvonaltól legalább ötszáz méterre jelölnék ki, Miskolc után másodikként az országban. Az alpolgármester az Indexnek elmondta: azért ide jelölték ki a zónát, mert ez egy gyéren lakott terület, amely Nyíregyháza központjától tíz, Butykától pedig két és fél kilométerre fekszik. A zóna kijelölésére azért volt szükség, mert a Nyírehgyháza városközpontjához közel fekvő Arany János utca, Szarvas utca és a vasútállomás által határolt területen mintegy tíz-, tizenötezer lakó életét keseríti meg a prostitúció.

A lakókat nem értesítették

Lengyel Károly elmondta, hogy mindössze harminc méterre is találhatók az úttól lakóházak, és nem hiszi, hogy a prostituáltak méterre pontosan betartják majd a zóna határait. A bekötőúton - ahol kiskorú gyermekeik járnak az iskolába -jelenleg is dolgozik pár prostituált, azonban további mintegy ötven-száz érkezésére számítanak, ha életbe lép az önkormányzat október végén elfogadott rendelete. Hozzátette: velük nem egyeztetett senki, értesítést sem kaptak előre az őket érintő döntésről.

Kérdésünkre az alpolgármester is elismerte, hogy nem egyeztettek a butyketelepiekkel, és három ház valóban mindössze harminc méterre fekszik a kijelölendő türelmi zónától. A butykatelepiek már két nagyobb demonstrációt is tartottak, és a továbbiakban útlezárásra is készülnek, ha nem születik számukra kedvezőbb döntés az ügyben.

Útlezárással fenyegetnek

Lengyel Károly kijelentette: a helyi lakosság nem kíván a prostituáltak, és a hozzá kapcsolódó bűnözés tőszomszédságában élni. Amennyiben nem hajlandó rendeletét visszavonni az önkormányzat, úgy Butykatelep, Császárszállás és Oláhrét kezdeményezni fogja a Nyíregyházáról történő leválást.