Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Alkotmánybírósághoz fordulnak a türelmi zóna ellen tiltakozók

2001.11.27. 10:10
Az Alkotmánybírósághoz fordulnak a butykatelepiek, miután a nyíregyházi önkormányzat hétfő esti ülésén nem vonta vissza a prostitúciós türelmi zónát kijelölő korábbi határozatát, melyet az érintett lakosság kért, s amit a múlt héten 48 órás ülősztrájkkal is nyomatékosított.
Lengyel Károly, a butykatelepiek szószólója elmondta: a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely képviselőtestülete hat hónapos időtartamra felfüggesztette a határozat végrehajtását, s ennek a butykatelepiek véleménye szerint az az üzenete, hogy a türelmi zóna 2002. június 1-után mégis csak a Butykatelepet Császárszállással összekötő út mentén lesz.

Az Alkotmánybíróságot arra kérjük majd beadványunkban, hogy nyilvánítsa alkotmányellenesnek a türelmi zóna kijelölését elrendelő törvényt, hiszen szerintünk a megfelelő közbiztonsághoz való állampolgári jog sérül a prostitúciós területhez bizonyítottan kapcsolódó bűncselekmények által - hangoztatta Lengyel Károly.

A leválást fontolgatják

A szószóló hozzátette: a butykatelepiek örömmel értesültek arról, hogy a nyíregyházi önkormányzat, mint törvényt végrehajtó testület, csatlakozni kíván az alkotmánybírósági beadványhoz. Butykatelepen egyébként két héten belül újabb lakossági fórumot rendeznek, melyen a helyiek véglegesen döntenek arról a korábbi állásfoglalásukról, miszerint, ha számukra kedvezőtlenül dönt a nyíregyházi önkormányzat a türelmi zóna vitájában, kezdeményezik az 1500 lakosú településrész elválását a szabolcsi megyeszékhelytől.

A tervezett elszakadással kapcsolatban Lengyel Károly megjegyezte: a nyíregyházi képviselőtestület hétfői ülésén kialakított egy olyan állásfoglalást, hogy amennyiben a butykatelepiek az elszakadás mellett döntenek, minden jogi segítséget megad az ügymenet intézéséhez. Ez a butykatelepiek egy részében nagy felháborodást váltott ki, mert sokan úgy vélik, hatalmi cinizmus, arrogancia az állásfoglalás, s arra utal ,,ha nem tetszik az önkormányzat döntése, le is út, fel is út".