Piroska
-11 °C
-2 °C

Befejeződött a Bz-motorkocsik vizsgálata

2003.01.27. 14:42
Befejeződött a MÁV által a múlt héten a forgalomból kivont Bz-motorkocsik ultrahangos tengelyvizsgálata. A vasúttársaság hétfői közleménye szerint a 259 kocsiból 245-öt már megvizsgáltak, a többi tizennégy nem volt forgalomban, mivel nagyjavításra szorultak.
A vizsgálat során 155 Bz-motorkocsit minősítettek biztonságosnak, ezek már vissza is álltak a forgalomba. Összesen kilencven motorkocsi tengelyén találtak hajszálrepedéseket. A sérült tengelyeket - az alkatrész-megrendelés teljesítésétől függően - legkésőbb április elejéig kicserélik. A MÁV a járművek kivonásával egyidejűleg rendelt meg 55 darab tengelyt a cseh Bohumin cégtől, ennek szállítási határideje 30 nap. A tengelyek szállítására több vasúti tengelygyártó cégtől kértek ajánlatot, a válaszok azonban a mai napig még nem érkeztek meg.

A tengelyek cseréje megközelítőleg 180 millió forintba kerül, a végleges költségekről, bevételkiesésről azonban csak áprilisra tud pontos összeget közzétenni a vasúttársaság. A MÁV mellékvonalain hétfő reggelre nagymértékben javultak a vasúti személyközlekedés feltételei, immár 65 vasútvonalon - 804 települést érintve - ismét a menetrend szerinti személyvonatokkal utazhatnak. Ahol nem biztosítható vasúti szerelvény, ott az utasokat a meghirdetett vasúti menetrend szerint közlekedő vonatpótló autóbuszok szállítják.

A vasúttársaság szerdán késő este közölte, hogy a tengelyvizsgálatoknál gyakori repedések miatt azonnali hatállyal visszahívta 219 darab, 20 éves átlagéletkorú cseh gyártmányú motorkocsiját, 34 vonalon leállította a vasúti közlekedést, különböző megoldásokkal mintegy 50 vonalon részben vagy végleges megoldásokkal fenntartja a forgalmat.

A Mávinform közleménye szerint ezek a vonalak a következők: Komárom-Esztergom, Körmend-Zalalövő, Hajmáskér-Lepsény, Kazincbarcika-Rudabánya, Újszeged-Mezőhegyes, Mezőhegyes-Battonya, Kőrösnagyharsány-Vésztő -Gyoma, Murony-Békés, Lajosmizse-Kecskemét, Kunszentmiklós-Tass-Dunapataj, Fülöpszállás-Kecskemét, Kiskőrös-Kalocsa.

Más vonalakon a vonatok részleges korlátozására lehet számítani, ezért indulás előtt érdemes tájékozódni a MÁV Internetes honlapjáról (www.mav.hu). Az ingyenes zöld számok a következők: 06-80/203-733, 06-80/204-280, -281, -282, -283, -284. Éjjel-nappal hívható a MÁV budapesti központi tudakozója is, amelynek telefonszáma: 461-54- 00.